Hyppää pääsisältöön

Kapitalismin puolustus

Kaikki taloudellinen toiminta perustuu luottamukseen. Kapitalismi ei toimi, jos luottamusta ei ole. Erityisen tärkeää on luottamus pankkeja kohtaan. 

Jos Finanssivalvonta antaa vapaat kädet markkinajohtaja Nordealle myydä mitä tahansa tuotteita tavallisille asiakkaille, voi käydä niin kuin Merenneito-sijoitusten kohdalla on käynyt noin 1 500 suomalaiselle: asiakas menettää pääomansa.

Nordeassa on kaiken lisäksi voitu olettaa, että pettyneet asiakkaat yleensä häviävät kiistansa pankkia vastaan Arvopaperilautakunnassa. Katastrofin ainekset ovat valmiina.

On toki mahdollista, että Nordeassa ei ole tietoisesti laskettu heikon valvonnan ja sääntelyn varaan. Tilaisuus on tehnyt varkaan.

Suomen finanssialan lobbarit ovat pitäneet huolen siitä, että meillä on löysä valvontajärjestelmä. Kuluttajansuoja ei ole kiinnostanut alaa. Päinvastoin: tärkeintä on saada pankin kehittämiin "tuotteisiin" mahdollisimman paljon asiakkaiden rahaa.

Tämä on johtanut siihen, että ihmiset eivät oikein uskalla luottaa pankkiinsa ja sijoitusneuvojaansa. Ehkä tämä on osaselitys sille, että suomalaiset pitävät miljardeja tavallisilla tileillä.

Olisi Nordean "poikien" ja koko alan etu, että Suomessakin olisi kapitalismiin kuuluva valvonta ja sääntely finanssialalla. Kelvollinen, länsimainen kuluttajansuoja kasvattaisi säästäjien luottamusta koko alaan. Säästäjät toisivat enemmän rahaa sijoitusneuvojille, jos vanhan ajan kapitalismin ryöstömentaliteetti saataisiin valvonnan kautta kitkettyä Suomesta. Pankit tekisivät parempaa tulosta, jos asiakkaiden luottamus saataisiin palautettua.

Mutta finanssiala ei pysty tähän itse. Vuosi sitten alkanut finanssikriisi tuntuu tavallisten pankkiasiakkaiden arjessa. Nyt olisi poliitikoilla loistava tilanne näyttää, että myös finanssialalla tarvitaan kuluttajansuojaa.

MOT:n tämänkertaisessa jaksossa sekä finanssialasta vastaava ministeri Mari Kiviniemi (kesk) että eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (sdp) osoittavat olevansa tietoisia ongelmasta.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle (kok) annettiin mahdollisuus osallistua keskusteluun. Pitääkö lähteä siitä, että Finanssivalvonnan suhtautuminen kuluttajansuojaan edustaa Kokoomuksen linjaa? Anneli Tuominenhan on valittu Finanssivalvonnan johtoon Kokoomuksen tuella.

Katainen antoi kuitenkin haastatteluvuoron Kiviniemelle, jonka vastuulle finanssivalvonta muodollisesti kuuluu. Anneli Tuominen puolestaan siirsi MOT:n pyynnön alaiselleen Jarmo Parkkoselle. Kiitokset heille.

Vuosi sitten pankit eivät luottaneet toisiinsa, ja kapitalismi uhkasi tukehtua luottolamaan. Se luottamus on pikkuhiljaa palautunut. Nyt tarvittaisiin uusia toimia, jotta myös pankkien asiakkaat voisivat luottaa pankkeihin.

Kommentit