Hyppää pääsisältöön

Astiankuivauskaapin keksijä Maiju Gebhard

Astiankuivauskaappi on nerokas suomalainen keksintö, jonka kehitti Työtehoseuran kotitalousosaston päällikkö Maiju Gebhard.

Kotitalousopettajaksi valmistunut Maiju Gebhard (1896–1986) johti Työtehoseuran kotitalouden tutkimus-, kokeilu- ja valistustoimintaa vuosina 1943–1964.

Erilaisia astiankuivauskaappeja oli jo 1920- ja 1930-luvuilla suunniteltu Yhdysvalloissa ja Saksassa. Gebhardin keksinnön lähtökohtana oli kuitenkin ruotsalainen, pöydällä pidettävä astiankuivausteline. Ruotsalaisemännät kuivasivat astiat telineestä pyyheliinalla ja nostelivat ne sen jälkeen kaappiin.

Työtehoseurassa vuosina 1944–45 kehitellyn kuivauskaapin ansiosta säästettiin Gebhardin mukaan 50 prosenttia ihmistyöstä.

"Ennen aikaan astiat pestiin astiat ja kuivattiin käsin. Nyt astiat pestään, pannaan kaappiin valumaan, suljetaan ovet ja sillä siisti. Kun astioita tarvitaan, ovet avataan, ja astiat ovat kaapissa kuivina ja valmiina käyttöön."

Enso-Gutzeit Oy alkoi vuonna 1948 valmistaa kuivauskaappeja teollisesti. Vuodesta 1954 alkaen ne varustettiin muovipeitteisillä teräslankatelineillä.

Kommentit