Hyppää pääsisältöön

Astiankuivauskaapin keksijä Maiju Gebhard

Astiankuivauskaappi on nerokas suomalainen keksintö, jonka kehitti Työtehoseuran kotitalousosaston päällikkö Maiju Gebhard.

Kotitalousopettajaksi valmistunut Maiju Gebhard (1896–1986) johti Työtehoseuran kotitalouden tutkimus-, kokeilu- ja valistustoimintaa vuosina 1943–1964.

Erilaisia astiankuivauskaappeja oli jo 1920- ja 1930-luvuilla suunniteltu Yhdysvalloissa ja Saksassa. Gebhardin keksinnön lähtökohtana oli kuitenkin ruotsalainen, pöydällä pidettävä astiankuivausteline. Ruotsalaisemännät kuivasivat astiat telineestä pyyheliinalla ja nostelivat ne sen jälkeen kaappiin.

Työtehoseurassa vuosina 1944–45 kehitellyn kuivauskaapin ansiosta säästettiin Gebhardin mukaan 50 prosenttia ihmistyöstä.

"Ennen aikaan astiat pestiin astiat ja kuivattiin käsin. Nyt astiat pestään, pannaan kaappiin valumaan, suljetaan ovet ja sillä siisti. Kun astioita tarvitaan, ovet avataan, ja astiat ovat kaapissa kuivina ja valmiina käyttöön."

Enso-Gutzeit Oy alkoi vuonna 1948 valmistaa kuivauskaappeja teollisesti. Vuodesta 1954 alkaen ne varustettiin muovipeitteisillä teräslankatelineillä.

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto