Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Hamstring-oireyhtymä”Olen 54-vuotias aktiivisesti liikuntaa harrastava naisihminen. Innostuin hiihtämään ilmeisesti liikaa, sillä minulla todettiin Hamstringin oireyhtymä pakaran seudulla. Istuminen on todella vaikeaa, eivätkä kipulääkkeet auta. Mikä neuvoksi, kun fysioterapiakaan ei tuo helpotusta?”

Suomalaisortopedit ovat todenneet, että kyse on yhden lihaksen jänteen sairaudesta. Tarkkaan ottaen kyseessä on semitendinosus – lihaksen tendinopatia, vähän samaan tapaan kuin akillesjänteen jännevaiva. Jänne paksuuntuu ja rappeutuu, ja ilmeisesti kysyjällä sitten tuo harrastus puhkaisi tautitilan pintaan. Seurannaisilmiönä on sitten iskiashermon ärtyminen, joten kipu tulee oikeastaan kahdesta paikasta.

Mielenkiintoista on, että tuo lihas ei kestä pitkää venytystä. Sitä ei siis pidä mennä hoitomielessäkään liikaa venyttelemään, vaan sitä hoidetaan poikittaisesti hieromalla ja lonkan kaikkia liikkeitä harjoittamalla.

Monesti joudutaan jopa leikkaamaan ja tässäkin suomalaisortopedit ovat edelläkävijöitä. Operaatiossa jänne katkaistaan yläosastaan, muutaman sentin päästä luukiinnityksestä, ja hermo vapautetaan. Jänne ei menetä kokonaan kiinnitystään, vaan säilyy toimivana ja valtaosa paranee.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila