Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kolme kovaa testaa höyrysilitysraudat

Virkamiehen perusasu on paita ja pikkutakki tai naisella paitapusero. Asiallinen pukeutuminen vaatii hyvää silitysrautaa. Kaksi virkamiestä ja yksi virkanainen valtiovarainministeriöstä etsi Kunkun testissä omiin tarpeisiinsa sopivaa höyryrautaa.

Testaajat ja testattavat

Kaupoista löytyy lukemattomia erimerkkisiä ja – mallisia silitysrautoja. Testiin valittiin keskihintaisia höyrysilitysrautoja. Hinnat vaihtelivat 60 - 80 euron välillä. Edustettuina ovat viisi kauppojen hyllyjä hallitsevaa valmistajaa.

Testattavana olivat Electrolux EDB 7540, Braun SI 6561, Bosch TDA 6621, Philips GC 3660 ja Tefal Aquaspeed 245.

Höyryraudat joutuivat kolmen valtiovarainministeriön virkamiehen ankaraan testiin. Katju Holkeri, Mika Rossi ja Jan Holmberg käyttivät rautoja kotioloissa parin viikon ajan. He silittivät sellaista pyykkiä kuin tavallisestikin: herrat pääasiassa puuvillaisia kauluspaitoja, rouva paitapuseroita, farkkuja, t-paitoja ja silkkihuiveja.

Kolme kovaa (Video still, Kuva: YLE)

Käytettävyys

Höyryraudan käyttö vaatii vettä. Raudan täyttöaukon on oltava riittävän suuri, että vesi ei roisku pöydälle.

Boschin, Philipsin ja Tefalin raudoissa oli suurimmat täyttöaukot. Electroluxin aukko oli hiukan pienempi. Varsinaisia ongelmia tuli kuitenkin vasta Braunin raudan täyttämisessä ja tyhjentämisessä.
- Aukko on niin pieni, että sai todella olla käsi tarkkana, kun sitä täytti, kertoo Jan Holmberg.
- Braunin rautaan oli vaikea saada vettä sisään, mutta vielä vaikeampi sitä oli saada ulos, kertoo Katju Holkeri.
- Kauan sai ravistella ja silti tuntui, että vettä jäi sisälle, hän jatkaa.

Braun ja Electrolux (Video still, Kuva: YLE)

Valmistajat suosittelevat veden poistamista raudan säiliöstä silityskertojen välillä, mutta tekemättä se voi jäädä, jos homma on liian vaikeaa!

Myös rautojen vesisiliöt olivat eri kokoisia.
- Electroluxissa ja Boschissa oli hiukan pienet vesisiliöt. Jos silittää pitempään, niitä saattaa joutua täyttämään kesken työn, arvioi Jan Holmberg.

Silitysraudan johdon täytyy olla riittävän pitkä, jotta silitys onnistuu pistorasian sijainnista riippumatta. Kaikkien testaajien mielestä Boschin 1,80 metrin mittainen johto oli liian lyhyt.
Philipsillä, Tefalilla ja Elektroluxilla johdot olivat riittävän pitkiä, 2,50 – 3 metriä. Braunin 2,20 m johto riittää joissakin paikoissa, toisissa ehkä ei.

Silitysrautojen säätimet ja asteikot olivat testaajien mielestä kohtuullisen helppoja käyttää.
Väärä värinvalinta haittasi kuitenkin joissakin raudoissa merkintöjen näkemistä.
- Tefalissa valikko jää jotenkin kahvan varjoon. Harmaa teksti siniharmaalla pohjalla ja päinvastoin ei näy kovin hyvin, moittii Katju Holkeri.

Boschin kuori taas oli tumman violetin värinen.
- Kuoren läpi ei näe kunnolla, milloin vesisäiliö on täynnä, valittaa Jan Holmberg.

Estetiikka on ehkä tässä kohtaa ajanut raudan suunnittelussa käytännöllisyyden edelle!

Silittäminen

Raudan pohjan liukkaus on tärkeä ominaisuus. Hyvin liukuvalla raudalla on keveä ja nopea silittää.
Kaikilla testaajilla oli oma suosikkinsa.
- Philips on hiukan painava, niin että pitempään silittäessä se voi alkaa rasittaa. Mutta kun siinä on painoa, se myös tekee todella sileää, kertoo Katju Holkeri.
- Philips myös liukui hyvin kankaalla, hän jatkaa.
- Tefal liukui hyvin. Se oli vakaa ja tarpeeksi painava, niin että se meni sinne minne halutaan eikä hötkyillyt. Hyvä tuntuma, kehuu Jan Holmberg Tefalia.

Tefalissa on Ultrakord-niminen systeemi, joka nostaa johtoa ylöspäin raudan perästä.
- En kyllä ymmärrä, miten se toimi, mutta kyllä se silti toimi! Johto pysyi pois tieltä ja pyykin päältä, nauraa Holmberg.

Tefal ja Bosch (Video still, Kuva: YLE)

Kolmannen testaajan ykkössuosikki oli Braun. Rauta oli Mika Rossin mielestä mukavan kevyt ja näppärä.
- Rauta myös liukui kuin unelma. Terä on jollakin tavalla suippo tai pitkä, niin että nappilistojen silittäminen onnistui hyvin. Romuluisemmilla raudoilla se ei välttämättä niin hyvin onnistunut, kertoo Rossi.

Rossi kiitti myös Tefalin liukuvuutta ja terän muotoilua hyväksi.

Kaksi testaajaa kokeili rautoja myös matalammilla lämpötiloilla. Silloin silittäessä ei voi käyttää höyryä. Vaatteita voi kuitenkin kostuttaa erillisellä kostutuspainikkeella, joka kaikissa raudoissa oli. Tässä oli muuten kehutun Tefalin heikko kohta.
- Tefalin vesisuihku tuli vaatteella yhteen paikkaan ja teki märkiä läiskiä. Muissa raudoissa kosteus levisi vaatteille tasaisena sumuna, kertoo Katju Holkeri.

Philips taas sai moitteita ikävästä väristä.
- Meillä naisväki ihmetteli, että voiko Philips ollenkaan ostaa, kun se on niin ruma! kertoo Mika Rossi.

Philipsin malvanruskea väritys ei miellyttänyt myöskään Katju Holkerin silmää.

Electroluxia testaajat pitivät perushyvänä rautana, jossa kuitenkaan mikään ei säväyttänyt. Boschin liukuvuutta moitti yksi testaaja.

Vaatteiden sileys

Philips (Video still, Kuva: YLE)

Vaatteiden sileydessä ei eri raudoilla ollut kovin paljon eroa.
- Kyllä kaikilla näillä raudoilla paidan sileäksi saa, vakuuttaa Jan Holmberg.
- Erot syntyvät nimenomaan käyttömukavuudessa ja tuntumassa.

Loppupisteet

pistet hinnat €
Philips GC 3660 4 79,95
Tefal Aquaspeed 245 4 69,90
Electrolux EDB 7540 3.3 79,00
Braun SI 6561 3 69,90
Bosch TDA 6621 2.3 69,00

Pisteet 1-5

Virpi Väisänen / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.