Hyppää pääsisältöön

Risto Isomäki: Jumalan pikkusormi

Egyptin Saharaan on tekeillä valtava aurinkotuulivoimala. Kolmen kilometrin korkeuteen nouseva piippu kehittäisi energiaa ylösnousevasta kuumasta ilmavirrasta.

Tietolaatikko

Risto Isomäki (s. 1961)

Romaanit:
Kristalliruusu 1991
Gilgamešin tappio 1994
Pimeän pilven ritarit 1997.
Herääminen 2000.
Sarasvatin hiekkaa 2005.
Litium 6 2007
Jumalan pikkusormi 2009.

Tätä yrittävät erilaiset joukot tuhota, koska se uhkaa viedä jo öljyteollisuudelta taloudellista valtaa.

Aiemmissa trillereissään Risto Isomäki on kirjoittanut maailman uhkakuvista. Nyt hän tarjoaa myös mahdollisuuksia ratkaista maapallon ekologista tulevaisuutta. Isomäki näyttää, että aurinko- ja tuulivoiman taloudelliset ratkaisut ovat mahdollisia lähitulevaisuudessa.

Kaikki tähänkin mennessä tehdyt päätökset ovat olleet ihmisen tekemiä eikä missään ole määrätty, että kaiken täytyy olla niin kuin se nyt on. Eri kulttuurien rauhanomainen rinnakkainolo vaati kuitenkin poliittisten sopimusten lisäksi taloudellisia sitoumuksia.

Jumalan pikkusormi-romaanillaan Risto Isomäki valaa uskoa tulevaisuuteen. Hän luottaa ihmisten kykyyn keksiä ratkaisuja, mutta realistina ei ole turhan hyväuskoinen. Ihmiskuvaansa Isomäki on syventänyt aiemmista romaaneistaan.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto