Hyppää pääsisältöön

Risto Isomäki: Jumalan pikkusormi

Egyptin Saharaan on tekeillä valtava aurinkotuulivoimala. Kolmen kilometrin korkeuteen nouseva piippu kehittäisi energiaa ylösnousevasta kuumasta ilmavirrasta.

Tietolaatikko

Risto Isomäki (s. 1961)

Romaanit:
Kristalliruusu 1991
Gilgamešin tappio 1994
Pimeän pilven ritarit 1997.
Herääminen 2000.
Sarasvatin hiekkaa 2005.
Litium 6 2007
Jumalan pikkusormi 2009.

Tätä yrittävät erilaiset joukot tuhota, koska se uhkaa viedä jo öljyteollisuudelta taloudellista valtaa.

Aiemmissa trillereissään Risto Isomäki on kirjoittanut maailman uhkakuvista. Nyt hän tarjoaa myös mahdollisuuksia ratkaista maapallon ekologista tulevaisuutta. Isomäki näyttää, että aurinko- ja tuulivoiman taloudelliset ratkaisut ovat mahdollisia lähitulevaisuudessa.

Kaikki tähänkin mennessä tehdyt päätökset ovat olleet ihmisen tekemiä eikä missään ole määrätty, että kaiken täytyy olla niin kuin se nyt on. Eri kulttuurien rauhanomainen rinnakkainolo vaati kuitenkin poliittisten sopimusten lisäksi taloudellisia sitoumuksia.

Jumalan pikkusormi-romaanillaan Risto Isomäki valaa uskoa tulevaisuuteen. Hän luottaa ihmisten kykyyn keksiä ratkaisuja, mutta realistina ei ole turhan hyväuskoinen. Ihmiskuvaansa Isomäki on syventänyt aiemmista romaaneistaan.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto