Hyppää pääsisältöön

Tuuli leppeä lounaasta

Eletään yhtä perjantaita rakennustyömaalla 1970-luvun alussa. Pilsneriukot politikoivat työmaakopissa rasvaisen sopan äärellä.

Mäkilä ei jaksa paljon puheisiin osallistua. Vennamolaisia tai ei, Mäkilää painaa enemmän oma alamäkeen ajautunut elämänsä.

Viina on vienyt Mäkilältä asunnon, mutta töitä rakennuksilla apumiehenä vielä riittää. Rakennuksilla väki on vahvasti kahtia jakautunut. Apumies saa kantaa tiiliä viidella markalla, kun ammattimies nostaa 15 markkaa tunnilta.

Eikä apumies aina jaksa uskoa ammattimiesten solidaarisuuteen. Mikä se sellainen kommari on joka mersulla töihin ajelee.

Työpäivä rakennuksella kuluu iltaan ronskien puheiden siivittämänä. Kun muut lähtevät kotia kohtia Mäkilä miettii mihin päänsä painaisi.

Teksti: Seija Aunila

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto