Hyppää pääsisältöön

Laivaonnettomuus Långnäsin satamassa

Marraskuun 28. päivä vuonna 1968 matkustajalaivat M/S Ilmatar ja M/S Botnia törmäsivät toisiinsa Långnäsin edustalla Ahvenanmaalla. Onnettomuudessa loukkaantui useita ihmisiä eikä kuolonuhreiltakaan vältytty.

Myöhäisuutiset haastatteli heti tuoreeltaan turmalaivojen matkustajia ja henkilökuntaa. Laivojen yhteentörmäyksessä Botnian kylki repeytyi komentosillan kohdalta ja törmäyskohdan yläpuolella isku tuntui kuin laiva olisi ajanut karille. Matkustajat olivat kuitenkin olleet rauhallisia ja kaikki pukivat pelastusliivit ylleen. Ilmattaren komentosillalla Botnia havaittiin vasta sitten, kun laivat olivat törmäysetäisyydellä toisistaan. Ilmattaren vauhti oli ollut 6–7 solmua.

Matkustajien vammoista tai kuolonuhreista ei heti tiedetty. Se kuitenkin tiedettiin, että joitakin vammoja oli tullut. Loukkaantuneita oli seitsemän ja kuolonuhreja oli kuusi, joista kolme oli kuollut välittömästi törmäyksen jälkeen.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto