Hyppää pääsisältöön

Sodanajan poliitikot Paasikivi ja Tanner

Ministeri Väinö Tanner kirjoituspöytänsä ääressä.
Ministeri Väinö Tanner kirjoituspöytänsä ääressä. SA-kuva. Ministeri Väinö Tanner kirjoituspöytänsä ääressä. Kuva: SA kuva Väinö Tanner,talvisota

Ulkoministeri Väinö Tanner ja valtioneuvos Juho Kusti Paasikivi saivat tärkeän roolin alueluovutus- ja rauhanneuvotteluissa Neuvostoliiton kanssa. Minkälaisia politiikkoja miehet olivat?

Lataa mp3-tiedostonaKansallisarkiston tutkija Kauko Rumpunen sanoo, että JK Paasikivi oli tunnettu Venäjän tuntija. Vuonna 1939 hän toimi Tukholmassa lähettiläänä.  JK Paasikivi oli ollut hallituksen jäsen jo autonomian aikana. Hän toimi Suomen ensimmäisenä pääministerinä. Vuonna 1920 JK Paasikivi johti Suomen rauhanvaltuuskuntaa, joka solmi silloisen Neuvosto-Venäjän kanssa Tarton rauhan.

Tutkija Kauko Rumpunen sanoo, että  JK Paasikivi oli arvostettu, määräilevä, työteliäs self-made-man. Vanhoilla päivillään hän suostui toimimaan vielä presidenttinäkin.

JK Paasikivi oli pelännyt sotaa jo koko 1930-luvun, mutta hän elätteli toiveita, että kriisistä olisi selvitty neuvotteluilla.

Vaikeat neuvottelut

Lokakuun alussa 1939 käytiin Moskovassa ensimmäiset alueluovutusneuvottelut, jotka eivät johtaneet tulokseen. Toisen kerran Moskovassa neuvoteltiin marraskuun alussa. Tällöin mukana Suomen valtuuskunnassa oli  mukana ulkoministeri Väinö Tanner.  Osapuolet olivat toisen neuvottelukierroksen jälkeen kuitenkin hyvin kaukana toisistaan, joten tarvittiin kolmas neuvottelukerta.

JK Paasikivi ja Väinö Tanner olisivat ostanut rauhan myönnytyksillä, mutta rauhaneuvotteluja sitoivat tiukat ohjeet, jotka oli saatu Helsingistä.  Neuvostoliiton neuvottelijana toiminut Mihailovits Molotov suhtautui aggressiivisesti neuvotteluihin ja kaikkiin Suomen liennysehdotuksiin. 

Työväestön mies mukaan neuvotteluihin

Paasikiven kolleegalla Väinö Tannerilla oli myös pitkä tausta liike-elämässä ja politiikassa. Hän oli osuustoimintaliikkeen pioneereja. Hänet valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan vuonna 1907.  Väinö Tannerilla oli tärkeä rooli kansallisen yhtenäisyyden luomisessa työväestön parissa vuoden 1918 jälkeen.

SDP:n vaiheista väitellyt Mikko Majander sanoo, että Väinö Tanner pysytteli kansalaissodasta sivussa ja nousi sen jälkeen SDP:n puheenjohtajaksi. Pääministeriksi hänet valittiin vuonna 1926. 

Tannerista tuli symbolihahmo

Kun Väinö Tannerin ryhtyi talvisodan hallituksen ulkoministeriksi, leimaantui hän  Neuvostoliiton silmissä. Hänestä tuli hyvin nopeasti Neuvostoliiton vihollinen numero yksi. Neuvostoliiton propagandassa Tannerin nimi ei esiinny ollenkaan ennen talvisodan puhkeamista. Neuvostoliitto demonisoi Tanneria vasta kun tämä toimi ulkoministerinä.

Neuvostoliiton karsastus Tanneria kohtaan jatkui sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä. Väinö Tannerin tuomitseminen oli Neuvostoliitolle aivan ylivertaisen tärkeää ajankohtaisen politiikan takia, sillä  Neuvostoliiton keskeinen tavoite oli murtaa suomalainen sosiaalidemokratia itsenäisenä liikkeenä ja saada Suomen työväenliike seuraamaan kommunistien johtoa. SDP:n itsenäisyys oli tässä kaikkein suurin este.

Väinö Tanner tuomittiin 5 ½ vuoden vankilatuomioon helmikuussa 1946. Päästessään ehdonalaiseen hän palasi politiikan pariin. Eduskuntaan Tanner palasi 1950-luvun alussa.

Presidentti Paasikivi keskellä. Kuva: YLE kuvapalvelu.

Presidentti Paasikivi keskellä. Kuva: YLE kuvapalvelu.Presidentti Paasikivi keskellä. Kuva: YLE kuvapalvelu.
JK Paasikiven 75-vuotissyntymäpäivä yhdessä vaimonsa Alli Paasikiven kanssa. Kuva: Ruth Träskman/YLE. Juho Kusti Paasikivi (J K Paasikivi).

JK Paasikiven 75-vuotissyntymäpäivä yhdessä vaimonsa Alli Paasikiven kanssa. Kuva: Ruth Träskman/YLE.JK Paasikiven 75-vuotissyntymäpäivä yhdessä vaimonsa Alli Paasikiven kanssa. Kuva: Ruth Träskman/YLE. Juho Kusti Paasikivi (J K Paasikivi).

Perustuu ohjelmaan: Suomi talvisodassa Haastateltavat: Mikko Majander, Kauko Rumpunen, Lukijana: Marko Pulkkinen. Toimittaja: Seppo Heikkinen Vuosi: 2009

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.