Hyppää pääsisältöön

Emännän tuhannet askeleet

Hämäläisen leski-isännän emännöitsijä ilmoitti eräänä päivänä lähtevänsä maatalosta. Isäntä ihmetteli moista ratkaisua. Emännöitsijällä oli kuitenkin hyvä syy lähtöön.

Tämä kyseinen emännöitsijä oli nimittäin väsynyt ravaamaan pihapolkuja ja nousemaan portaita ja kantamaan vettä ja puita ja perunoita ja pyykkiä... Hänen jalkansa, selkänsä ja sydämensä ei enää sitä kestänyt.

Leski-isäntä pani töpinäksi. Asensi vesijohdon, likaviemärin ja keskuslämmityksen. Puulieden lisäksi hän hankki keskuslämmityksen. Hän rakensi pienen puuvajan asuinrakennuksen yhteyteen ja osti jääkaapin.

Emännöitsija oli onnekas, mutta kuinka on emäntien laita, jotka eivät voi irtisanoutua tehtävästään? Maiju Gebhard pakinoi emäntien kasvaneesta työtaakasta. Monien maatalouteen liittyvien toimien lisäksi emännillä on usein vielä toinen työ kodin ulkopuolella.

Teksti: Seija Aunila

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto