Hyppää pääsisältöön

Emännän tuhannet askeleet

Hämäläisen leski-isännän emännöitsijä ilmoitti eräänä päivänä lähtevänsä maatalosta. Isäntä ihmetteli moista ratkaisua. Emännöitsijällä oli kuitenkin hyvä syy lähtöön.

Tämä kyseinen emännöitsijä oli nimittäin väsynyt ravaamaan pihapolkuja ja nousemaan portaita ja kantamaan vettä ja puita ja perunoita ja pyykkiä... Hänen jalkansa, selkänsä ja sydämensä ei enää sitä kestänyt.

Leski-isäntä pani töpinäksi. Asensi vesijohdon, likaviemärin ja keskuslämmityksen. Puulieden lisäksi hän hankki keskuslämmityksen. Hän rakensi pienen puuvajan asuinrakennuksen yhteyteen ja osti jääkaapin.

Emännöitsija oli onnekas, mutta kuinka on emäntien laita, jotka eivät voi irtisanoutua tehtävästään? Maiju Gebhard pakinoi emäntien kasvaneesta työtaakasta. Monien maatalouteen liittyvien toimien lisäksi emännillä on usein vielä toinen työ kodin ulkopuolella.

Teksti: Seija Aunila

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto