Hyppää pääsisältöön

Kansakunnan perillinen Helena Saarikoski

Herkkyys on vaikea laji. Surumielisyys ja alkoholi liittyivät Pentti Saarikosken elämään samoin kuin nerous, leikkisyys ja rajojen rikkominen. Helena Saarikoski kertoo isästään Mirja Pyykön Kansakunnan perilliset -ohjelmassa.

Pentti Saarikoski (1937–1983) oli nelilapsisen perheen vähäpuheinen ja sulkeutunut lapsi. Hän oppi inhoamaan falskiutta jo lapsena, kun perhe peitteli isän alkoholismia.

Saarikoski oli äitinsä kannustamana uskonnollinen nuori, joka suunnitteli tulevansa isona papiksi. Hän menestyi koulussa erinomaisesti ja luki jo teininä paljon kaunokirjallisuutta ja historiallisia romaaneja

1960-luvulla Saarikoski osallistui yhteiskunnalliseen elämään mm. Ylioppilaslehden pakinoissa, joissa hän pilkkaa konservatismia. Hän rikkoi tabuja julkisissa esiintymisissään ja liittyi Suomen Kommunistiseen Puolueeseen.

Pentti Saarikosken tytär kansanrunouden tutkija Helena Saarikoski kertoo isänsä olleen kotioloissa erilainen kuin se ilveilijä, johon julkisuudessa totuttiin. Herkkyys oli helppo piilottaa ilveilyn taakse, jota erään tarinan mukaan Saarikoski opetteli katselemalla klovneja Linnanmäellä.

Juhannustanssit kirjasta seurannut oikeudenkäynti Hannu Salamaa vastaan vaikutti syvästi Saarikoskeen, joka yritti puolustaa kollegaansa. Saarikoski erosi kirkosta sanoen, ettei voi kuulua sellaiseen kirkkoon, joka kieltää elämästä oman kulttuurinsa mukaisesti.

Saarikosken elämää leimasi alkoholi, joka lopulta vei hänen terveytensä. Hänellä oli elämänsä aikana useita vaimoja, jotka edustivat hänen myrskyisässä elämässään kotia ja turvaa.

Helena Saarikoski kertoo saaneensa isältään esimerkin vapaan intellektuellin elämästä ja ammatista, johon liittyi ahkeruus ja työteliäisyys.

Saarikoski julkaisi runokirjoja 1950-luvulta lähtien aina kuolemaansa saakka. Hän myös suomensi useita kirjoja, kuten Homeroksen Odysseian, Aristoteleen Runousopin, James Joycen Odysseuksen ja J. D. Salingerin romaanin Sieppari ruispellossa.

Pentti Saarikoski on haudattu Heinävedelle Uuden Valamon luostarin hautausmaalle. Elämänsä viimeisinä vuosina hän vietti useita jaksoja hiljentyneenä luostarissa.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto