Hyppää pääsisältöön

Kansakunnan perillinen Helena Saarikoski

Herkkyys on vaikea laji. Surumielisyys ja alkoholi liittyivät Pentti Saarikosken elämään samoin kuin nerous, leikkisyys ja rajojen rikkominen. Helena Saarikoski kertoo isästään Mirja Pyykön Kansakunnan perilliset -ohjelmassa.

Pentti Saarikoski (1937–1983) oli nelilapsisen perheen vähäpuheinen ja sulkeutunut lapsi. Hän oppi inhoamaan falskiutta jo lapsena, kun perhe peitteli isän alkoholismia.

Saarikoski oli äitinsä kannustamana uskonnollinen nuori, joka suunnitteli tulevansa isona papiksi. Hän menestyi koulussa erinomaisesti ja luki jo teininä paljon kaunokirjallisuutta ja historiallisia romaaneja

1960-luvulla Saarikoski osallistui yhteiskunnalliseen elämään mm. Ylioppilaslehden pakinoissa, joissa hän pilkkaa konservatismia. Hän rikkoi tabuja julkisissa esiintymisissään ja liittyi Suomen Kommunistiseen Puolueeseen.

Pentti Saarikosken tytär kansanrunouden tutkija Helena Saarikoski kertoo isänsä olleen kotioloissa erilainen kuin se ilveilijä, johon julkisuudessa totuttiin. Herkkyys oli helppo piilottaa ilveilyn taakse, jota erään tarinan mukaan Saarikoski opetteli katselemalla klovneja Linnanmäellä.

Juhannustanssit kirjasta seurannut oikeudenkäynti Hannu Salamaa vastaan vaikutti syvästi Saarikoskeen, joka yritti puolustaa kollegaansa. Saarikoski erosi kirkosta sanoen, ettei voi kuulua sellaiseen kirkkoon, joka kieltää elämästä oman kulttuurinsa mukaisesti.

Saarikosken elämää leimasi alkoholi, joka lopulta vei hänen terveytensä. Hänellä oli elämänsä aikana useita vaimoja, jotka edustivat hänen myrskyisässä elämässään kotia ja turvaa.

Helena Saarikoski kertoo saaneensa isältään esimerkin vapaan intellektuellin elämästä ja ammatista, johon liittyi ahkeruus ja työteliäisyys.

Saarikoski julkaisi runokirjoja 1950-luvulta lähtien aina kuolemaansa saakka. Hän myös suomensi useita kirjoja, kuten Homeroksen Odysseian, Aristoteleen Runousopin, James Joycen Odysseuksen ja J. D. Salingerin romaanin Sieppari ruispellossa.

Pentti Saarikoski on haudattu Heinävedelle Uuden Valamon luostarin hautausmaalle. Elämänsä viimeisinä vuosina hän vietti useita jaksoja hiljentyneenä luostarissa.

Teksti: Heidi Sommar

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto