Hyppää pääsisältöön

Kansakunnan perillinen Helena Saarikoski

Herkkyys on vaikea laji. Surumielisyys ja alkoholi liittyivät Pentti Saarikosken elämään samoin kuin nerous, leikkisyys ja rajojen rikkominen. Helena Saarikoski kertoo isästään Mirja Pyykön Kansakunnan perilliset -ohjelmassa.

Pentti Saarikoski (1937–1983) oli nelilapsisen perheen vähäpuheinen ja sulkeutunut lapsi. Hän oppi inhoamaan falskiutta jo lapsena, kun perhe peitteli isän alkoholismia.

Saarikoski oli äitinsä kannustamana uskonnollinen nuori, joka suunnitteli tulevansa isona papiksi. Hän menestyi koulussa erinomaisesti ja luki jo teininä paljon kaunokirjallisuutta ja historiallisia romaaneja

1960-luvulla Saarikoski osallistui yhteiskunnalliseen elämään mm. Ylioppilaslehden pakinoissa, joissa hän pilkkaa konservatismia. Hän rikkoi tabuja julkisissa esiintymisissään ja liittyi Suomen Kommunistiseen Puolueeseen.

Pentti Saarikosken tytär kansanrunouden tutkija Helena Saarikoski kertoo isänsä olleen kotioloissa erilainen kuin se ilveilijä, johon julkisuudessa totuttiin. Herkkyys oli helppo piilottaa ilveilyn taakse, jota erään tarinan mukaan Saarikoski opetteli katselemalla klovneja Linnanmäellä.

Juhannustanssit kirjasta seurannut oikeudenkäynti Hannu Salamaa vastaan vaikutti syvästi Saarikoskeen, joka yritti puolustaa kollegaansa. Saarikoski erosi kirkosta sanoen, ettei voi kuulua sellaiseen kirkkoon, joka kieltää elämästä oman kulttuurinsa mukaisesti.

Saarikosken elämää leimasi alkoholi, joka lopulta vei hänen terveytensä. Hänellä oli elämänsä aikana useita vaimoja, jotka edustivat hänen myrskyisässä elämässään kotia ja turvaa.

Helena Saarikoski kertoo saaneensa isältään esimerkin vapaan intellektuellin elämästä ja ammatista, johon liittyi ahkeruus ja työteliäisyys.

Saarikoski julkaisi runokirjoja 1950-luvulta lähtien aina kuolemaansa saakka. Hän myös suomensi useita kirjoja, kuten Homeroksen Odysseian, Aristoteleen Runousopin, James Joycen Odysseuksen ja J. D. Salingerin romaanin Sieppari ruispellossa.

Pentti Saarikoski on haudattu Heinävedelle Uuden Valamon luostarin hautausmaalle. Elämänsä viimeisinä vuosina hän vietti useita jaksoja hiljentyneenä luostarissa.

Teksti: Heidi Sommar

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto