Hyppää pääsisältöön

Lasimuotoilun mestarit Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Kaj Franck, Oiva Toikka ja Nanny Still svengaavalla 1960-luvulla

Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Kaj Franck, Oiva Toikka, Alvar Aalto, Tamara Aladin, Helena Tynell, Nanny Still ja monet muut taitajat ovat luoneet suomalaisen lasitaiteen kansainvälisen maineen. Vuonna 1965 valmistuneessa, upeasti kuvatussa Suomalaista lasia -filmissä seurataan taitelijoiden, lasimestareiden ja puhaltajien työtä.

Suomalainen lasimuotoilu on tunnettua ja kansainvälisesti arvostettua. Muotoilumestarien lisäksi esteettisten ja toimivien lasiesineiden syntyyn tarvitaan lasimestareita. Mestareiden työtä seurataan ja selostetaan elokuvassa modernin muotoilun maailmaa puhaltavan musiikin säestyksellä.

1960-luvun taiteen henkeä huokuvassa elokuvassa ovat mukana mm. muotoilijat Tapio Wirkkala studiossaan, Timo Sarpaneva seuraamassa maljakkonsa valmistusta, Oiva Toikka ja hänen "Norsunsa", Kaj Franck seuraamassa lasimestarin filigraanityön puhallusta, Aimo Okkolin hiomassa "Lumpeenkukka"-maljakkoa, Helena Tynell piirtämässä ja Nanny Still lasiesineiden parissa. Lisäksi seurataan läheltä yhteenhioutuneiden lasimestareiden ja puhaltajien ryhmän työskentelyä.

Oiva Toikan norsu muotoutumassa lasista 1965.
Oiva Toikan norsu muotoutumassa lasista 1965. Oiva Toikan norsu muotoutumassa lasista 1965. Kuva: Yle kuvanauha lasi,lasinpuhallus,1965,Oiva Toikka

Suomen lasiteollisuudella on pitkät perinteet. Ensimmäinen lasitehdas maahan perustettiin jo vuonna 1681. Taidelasin lisäksi myös suomalaisen käyttölasin muotokieli on maailmalla arvostettua.

Keskustele