Hyppää pääsisältöön

Lasimuotoilun mestarit Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Kaj Franck, Oiva Toikka ja Nanny Still svengaavalla 1960-luvulla

Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Kaj Franck, Oiva Toikka, Alvar Aalto, Helena Tynell, Nanny Still ja monet muut taitajat ovat luoneet suomalaisen lasitaiteen kansainvälisen maineen. Vuonna 1965 valmistuneessa, upeasti kuvatussa Suomalaista lasia -filmissä seurataan taitelijoiden, lasimestareiden ja puhaltajien työtä.

Suomalainen lasimuotoilu on tunnettua ja kansainvälisesti arvostettua. Muotoilumestarien lisäksi esteettisten ja toimivien lasiesineiden syntyyn tarvitaan lasimestareita. Mestareiden työtä seurataan ja selostetaan elokuvassa modernin muotoilun maailmaa puhaltavan musiikin säestyksellä.

1960-luvun taiteen henkeä huokuvassa elokuvassa ovat mukana mm. muotoilijat Tapio Wirkkala studiossaan, Timo Sarpaneva seuraamassa maljakkonsa valmistusta, Oiva Toikka ja hänen "Norsunsa", Kaj Franck seuraamassa lasimestarin filigraanityön puhallusta, Aimo Okkolin hiomassa "Lumpeenkukka"-maljakkoa, Helena Tynell piirtämässä ja Nanny Still lasiesineiden parissa. Lisäksi seurataan läheltä yhteenhioutuneiden lasimestareiden ja puhaltajien ryhmän työskentelyä.

Oiva Toikan norsu muotoutumassa lasista 1965.
Oiva Toikan norsu muotoutumassa lasista 1965. Oiva Toikan norsu muotoutumassa lasista 1965. Kuva: Yle kuvanauha Oiva Toikka,lasi,lasinpuhallus,1965,Oiva Toikka

Suomen lasiteollisuudella on pitkät perinteet. Ensimmäinen lasitehdas maahan perustettiin jo vuonna 1681. Taidelasin lisäksi myös suomalaisen käyttölasin muotokieli on maailmalla arvostettua.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto