Hyppää pääsisältöön

Rane Raitsikka Suomessa

Smack-yhtye lähti valloittamaan maailmaa vuonna 1987. Rane Raitsikka jäi Los Angelesiin, koki rankan elämän, pääsi kuiville ja soittaa jälleen.

Tietolaatikko

The Hangmen keikkailee Suomessa joulukuussa.

Kitaristi ja basisti Rane Raitsikka eli Harri Jäntti on Smackin lisäksi soittanut sellaisissa legendaarisissa helsinkiläisyhtyeissä kuin Lama, Unicef ja Balls.

Kun Radio City aloitti toimintansa, työhaastattelun vakiokysymyksenä oli: "Tiedätkö kuka on Rane Raitsikka?"

Smack teki Yhdysvalloissa pienen kiertueen vuonna 1987 ja nousi länsirannikolla pieneen kulttimaineeseen. Diggareihin kuuluivat mm. tulevat Guns N´Rosesin ja Foo Fightersin muusikot sekä Nirvanan Kurt Cobain.

Bändi palasi kuitenkin Suomeen ja jämähti kiertämään kotimaisia keikkapaikkoja. Kysyntä USA:sta päin jatkui, ja Smack palasi sinne vuonna -89 uudella kokoonpanolla.

Se ei kuitenkaan enää toiminut entiseen malliin, ja yhtyeen taru päättyi käytännössä tähän.

Ranesta oli kiinnostavampaa jäädä Los Angelesiin kuin palata koto-Suomeen. Hän teki hengenpitimikseen soittohommia sekä lätkäselostuksia suomalaisradiolle, mutta upposi myös syvälle huumeiden maailmaan.

Useiden epäonnistuneiden katkaisuyritysten jälkeen Rane pääsi kierteestä vuonna 2000.

Nykyään Ranella menee hyvin. Hän pelaa lätkää Los Angelesin ykkösdivisioonan Drog-joukkueessa ja pitää musiikkikoulua näyttelijöille ja muille kitaristeiksi mieliville. Suomessa hän kävi marraskuussa 2009 Hangmen-bändinsä Suomen-kiertueen alla.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit