Hyppää pääsisältöön

Rane Raitsikka Suomessa

Smack-yhtye lähti valloittamaan maailmaa vuonna 1987. Rane Raitsikka jäi Los Angelesiin, koki rankan elämän, pääsi kuiville ja soittaa jälleen.

Tietolaatikko

The Hangmen keikkailee Suomessa joulukuussa.

Kitaristi ja basisti Rane Raitsikka eli Harri Jäntti on Smackin lisäksi soittanut sellaisissa legendaarisissa helsinkiläisyhtyeissä kuin Lama, Unicef ja Balls.

Kun Radio City aloitti toimintansa, työhaastattelun vakiokysymyksenä oli: "Tiedätkö kuka on Rane Raitsikka?"

Smack teki Yhdysvalloissa pienen kiertueen vuonna 1987 ja nousi länsirannikolla pieneen kulttimaineeseen. Diggareihin kuuluivat mm. tulevat Guns N´Rosesin ja Foo Fightersin muusikot sekä Nirvanan Kurt Cobain.

Bändi palasi kuitenkin Suomeen ja jämähti kiertämään kotimaisia keikkapaikkoja. Kysyntä USA:sta päin jatkui, ja Smack palasi sinne vuonna -89 uudella kokoonpanolla.

Se ei kuitenkaan enää toiminut entiseen malliin, ja yhtyeen taru päättyi käytännössä tähän.

Ranesta oli kiinnostavampaa jäädä Los Angelesiin kuin palata koto-Suomeen. Hän teki hengenpitimikseen soittohommia sekä lätkäselostuksia suomalaisradiolle, mutta upposi myös syvälle huumeiden maailmaan.

Useiden epäonnistuneiden katkaisuyritysten jälkeen Rane pääsi kierteestä vuonna 2000.

Nykyään Ranella menee hyvin. Hän pelaa lätkää Los Angelesin ykkösdivisioonan Drog-joukkueessa ja pitää musiikkikoulua näyttelijöille ja muille kitaristeiksi mieliville. Suomessa hän kävi marraskuussa 2009 Hangmen-bändinsä Suomen-kiertueen alla.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto