Hyppää pääsisältöön

Rane Raitsikka Suomessa

Smack-yhtye lähti valloittamaan maailmaa vuonna 1987. Rane Raitsikka jäi Los Angelesiin, koki rankan elämän, pääsi kuiville ja soittaa jälleen.

Tietolaatikko

The Hangmen keikkailee Suomessa joulukuussa.

Kitaristi ja basisti Rane Raitsikka eli Harri Jäntti on Smackin lisäksi soittanut sellaisissa legendaarisissa helsinkiläisyhtyeissä kuin Lama, Unicef ja Balls.

Kun Radio City aloitti toimintansa, työhaastattelun vakiokysymyksenä oli: "Tiedätkö kuka on Rane Raitsikka?"

Smack teki Yhdysvalloissa pienen kiertueen vuonna 1987 ja nousi länsirannikolla pieneen kulttimaineeseen. Diggareihin kuuluivat mm. tulevat Guns N´Rosesin ja Foo Fightersin muusikot sekä Nirvanan Kurt Cobain.

Bändi palasi kuitenkin Suomeen ja jämähti kiertämään kotimaisia keikkapaikkoja. Kysyntä USA:sta päin jatkui, ja Smack palasi sinne vuonna -89 uudella kokoonpanolla.

Se ei kuitenkaan enää toiminut entiseen malliin, ja yhtyeen taru päättyi käytännössä tähän.

Ranesta oli kiinnostavampaa jäädä Los Angelesiin kuin palata koto-Suomeen. Hän teki hengenpitimikseen soittohommia sekä lätkäselostuksia suomalaisradiolle, mutta upposi myös syvälle huumeiden maailmaan.

Useiden epäonnistuneiden katkaisuyritysten jälkeen Rane pääsi kierteestä vuonna 2000.

Nykyään Ranella menee hyvin. Hän pelaa lätkää Los Angelesin ykkösdivisioonan Drog-joukkueessa ja pitää musiikkikoulua näyttelijöille ja muille kitaristeiksi mieliville. Suomessa hän kävi marraskuussa 2009 Hangmen-bändinsä Suomen-kiertueen alla.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto