Hyppää pääsisältöön

Surmanajajat Onni ja Kalevi Suuronen

Suomen ainoat surmanajajat Onni Suuronen ja Kalevi Suuronen kertovat harvinaisesta ammatistaan ja sen vaaroista.

Tietolaatikko

Onni Suuronen on saanut Kansainvälinen Tivoli- ja sirkusalan järjestön palkinnon elämäntyöstään.

Onni Suuronen aloitti sirkusuransa Sirkus Sariolan seppänä. Surmanajotynnyreitä rakentaessaan hän pääsi myös itse ajokoulutukseen.

Suuronen aloitti surmanajajana vuonna 1948. Siihen aikaan tivoleissa ei ollut minkäänlaisia asuntovaunuja, ja surmanajaja sai nukkua rekassa tai omassa ajopytyssään.

Kalevi Suuronen aloitti samassa ammatissa vuonna 1971. Isä ja poika jatkoivat 1990-luvulle asti, jolloin 72-vuotias Onni Suuronen vasta malttoi lopettaa uransa.

Surmanajonäytös kestää 7-10 minuuttia säästä riippuen. Ilmanpaine nimittäin vaikuttaa käryn määrään ja veren pakkautumiseen ajajan ruumissa.

Surmanajo ei sovi työksi aivan jokaiselle: kaikkien pää ei kestä pyörimistä, eivätkä tulotkaan ole säännöllisiä.

Suurosillakin romantiikka on häipynyt kuvioista, lähinnä he ovat leipäänsä metsästämässä.

Vauhdin, bensankatkun ja metelin luoma tunnelma on kuitenkin ainutlaatuinen. "Moni poistuu näytöksestä nenä valkoisena", Onni Suuronen myhäilee.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto