Hyppää pääsisältöön

Surmanajajat Onni ja Kalevi Suuronen

Suomen ainoat surmanajajat Onni Suuronen ja Kalevi Suuronen kertovat harvinaisesta ammatistaan ja sen vaaroista.

Tietolaatikko

Onni Suuronen on saanut Kansainvälinen Tivoli- ja sirkusalan järjestön palkinnon elämäntyöstään.

Onni Suuronen aloitti sirkusuransa Sirkus Sariolan seppänä. Surmanajotynnyreitä rakentaessaan hän pääsi myös itse ajokoulutukseen.

Suuronen aloitti surmanajajana vuonna 1948. Siihen aikaan tivoleissa ei ollut minkäänlaisia asuntovaunuja, ja surmanajaja sai nukkua rekassa tai omassa ajopytyssään.

Kalevi Suuronen aloitti samassa ammatissa vuonna 1971. Isä ja poika jatkoivat 1990-luvulle asti, jolloin 72-vuotias Onni Suuronen vasta malttoi lopettaa uransa.

Surmanajonäytös kestää 7-10 minuuttia säästä riippuen. Ilmanpaine nimittäin vaikuttaa käryn määrään ja veren pakkautumiseen ajajan ruumissa.

Surmanajo ei sovi työksi aivan jokaiselle: kaikkien pää ei kestä pyörimistä, eivätkä tulotkaan ole säännöllisiä.

Suurosillakin romantiikka on häipynyt kuvioista, lähinnä he ovat leipäänsä metsästämässä.

Vauhdin, bensankatkun ja metelin luoma tunnelma on kuitenkin ainutlaatuinen. "Moni poistuu näytöksestä nenä valkoisena", Onni Suuronen myhäilee.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto