Hyppää pääsisältöön

Kätilö apuun

Saarijärven perheen pikkuinen Paavo syntyy keskosena ja apuun tarvitaan niin kätilö kuin kodinhoitajakin.

”Jokainen ihmishenki on Suomessa kaksin verroin kallisarvoinen, sillä Suomen väkiluku ei ole täyttä neljää miljoonaa”, todistetaan vuonna 1951 valmistuneessa Mannerheimin Lastensuojeluliiton toimintaa esittelevässä filmissä.

”On tärkeää, että jokainen ihmishenki menestyy hyvin, eikä yhtään ihmishenkeä menetetä tarpeettomasti. Maa tarvitsee väkeä ja sen vuoksi nähdään tavattomasti vaivaa pienen raukan vuoksi, joka on tullut maailmaan keskosena.”

Mannerheimin Lastensuojeluliitto perustettiin vuonna 1920 edistämään lasten terveyttä ja hyvinvointia. Liiton avulla Suomeen rakennettiin kattava neuvolajärjestelmä, joka myöhemmin kunnallistettiin.

Liiton tärkein tehtävä oli vähentää imeväisyyskuolleisuutta. Sodan aikana liitto järjesti avustuksia sotaorvoille ja hoiti myös sotalasten siirtoja Ruotsiin ja Tanskaan.

Nykyisin liitto on Suomen suurin lastensuojelujärjestö. Siihen kuuluu 92 000 jäsentä ja lähes 600 paikallisyhdistystä.

Teksti: Reijo Perälä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto