Hyppää pääsisältöön

Rajattu avaruus - Antti Hyry

Kirjailija Antti Hyry saa mahtumaan koko maailman aitan tai uunin sisään. Molemmista hän on kirjoittanut mieleenjäävät romaanit. Hyry sai Finlandia-palkinnon vuonna 2009 kirjastaan Uuni.

Tietolaatikko

Kirjat

 Maantieltä hän lähti, 1958, novellikokoelma
Kevättä ja syksyä, 1958, romaani
Kotona, 1960, romaani
Junamatkan kuvaus, 1962, novellikokoelma
Alakoulu, 1965, romaani
Maailman laita, 1967, romaani
Leveitä lautoja, 1968, novellikokoelma
Novellit 1968, kokoelma
Isä ja poika, 1971, romaani
Silta liikkuu, 1975, romaani
Maatuuli, 1980, romaani
Novellit, 1981, novellikokoelma
Kertomus, 1986, novellikokoelma
Kurssi, 1993, romaani
Aitta, 1999, romaani
Uuni, 2009, romaani
 Kuunnelmat
 Suolla, 1967
Tupakeittiö, 1970
Lohivene, 1973
Liippa, 1977

Kuivaniemellä vuonna 1931 syntynyt Hyry kaihtaa julkisuutta eikä juurikaan anna haastatteluja. Harvinaisessa v. 1995 tehdyssä ohjelmassa Hyry puhuu muunmuassa kirjoittamisestaan, kielestä ja ajattelemisesta.

Kirjoittaminen ei ole mitään kielipeliä, kirjoitan lauseita, jotka tarkoittavat jotakin, hän sanoo. ”Yksi lause voi olla irrallaan, mutta kun kirjoitetaan toisia lauseita, se yksi lause onkin toisten lauseiden maisemassa.”

Maisema ja luonto ovat Hyrylle tärkeitä. Uusimmassa romaanissaan Uuni Hyry kirjoittaa kuinka marjojen kypsyminen rytmittää kesää. Nykyistä kiireistä elämänmuotoa vastaan Hyry asettaa rauhallisen lähes mystisen kiireettömän tavan suhtautua kaikkeen tekemiseen.

Hyry sai teoksestaan Finlandia-palkinnon vuonna 2009.

Teksti: Seppo Puttonen

 • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

  Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

  Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

 • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

  Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

  Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto