Hyppää pääsisältöön

Tiernapojat Oulussa 1979

Oulun NMKY:n poikakuoron eli Ynnin poikien tiernaryhmä kiertää vuonna 1979 esittämässä vuosisataista näytelmää kodeissa, krouveissa ja paikallisen maaherran pakeilla.

Tietolaatikko

Oulussa vietetään virallista tierna-aikaa 20. marraskuuta - 13. tammikuuta. Kaupunginteatterin lämpiössä esitetään tiernapoikakuvaelma joka ilta marraskuun lopusta jouluaaton korville. Esitystä voi seurata sisällä teatterissa ja samanaikaisesti myös ulkona. Esityksiin on vapaa pääsy. Tiernapoikia ja -tyttöjäkin koulutetaan ja kilpailutetaan kaupungissa.

Keskieurooppalainen tierna- eli tähtipoikaperinne kulkeutui keski-ajalla Ruotsin kautta Suomeen. Sitä esitettiin monissa kaupungeissamme.

J. L. Runeberg oli ensimmäisiä nimeltä tunnettuja suomalaisia tiernapoikia. Ei ole tiedossa, miksi näytelmä jäi pysyväksi osaksi oululaista joulunviettoa.

Elokuvassa pojat vierailevat maaherra Erkki Haukipuron luona Oulun lääninhallituksen juhlatiloissa. Sellainen tapa kuului vanhaan perinteeseen.

Asuilla ja varusteilla korostetaan ryhmän asemaa ja merkitystä. Varsinkin tähteen kiinnitetään suurta huomiota.

Entisaikaan kiertävien tiernapoikaryhmien välillä syntyi tappeluita, joissa pyrittiin tuhoamaan vastapuolen tähti.

Konfliktien välttämiseksi pojat joutuivat merkityttämään omat reviirinsä poliisilaitoksella. Samalla tarkistettiin olivatko asusteet ja laulutaito kelvollisia.

Teksti: Jukka Lindfors & Eeli Aalto

Kommentit