Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

3D tulee taas!

3D eli kolmiulotteisuus tulee taas. Elokuvateattereissa yhä useampi näytös katsotaan lasit silmillä, mutta myös televisiovalmistajien mielenkiinto kolmiulotteiseen kuvaan on nousemassa.

3D-tekniikka on ollut olemassa lähes yhtä kauan kuin elokuvakin. Sitä on tuotu katsojille tarjolle tasaisin väliajoin, mutta kolmiulotteisuuden illuusio on ollut vaikeaa luoda vanhalla tekniikalla. Joku voi vielä muistaa 80-luvulta kun tappajahaita yritettiin uittaa teatteriyleisön syliin punavihreillä pahvilaseilla.

Elokuvissa 3D on jo arkipäivää

3D-lasien läpi katselua (Video still, Kuva: YLE)
television katselua (Video still)
Kuva: YLE

Nyttemmin digitaalitekniikka on mahdollistanut 3D:n todellisen tulemisen ja Suomenkin elokuvateatterit ovat kehityksessä vahvasti mukana.
-Finnkinon ketjussa on tällä hetkellä kuusitoista salia ja niissä on paikkoja noin viisituhatta kappaletta. Meillä on kahdeksassa kaupungissa 3D-teattereita. Eli kapasiteetiltään Suomi on Euroopassa ihan edelläkävijämaa 3D-tekniikan käyttöönotossa, kertoo markkinointijohtaja Reijo Jämes Finnkinosta.
Tulevaisuudessa on tulossa myös esityksiä, joissa ei tarvita erillisiä laseja kolmiulotteisuuden saavuttamiseksi. Tekniikka on siihen valmiina, mutta se on pitkälti kustannuskysymys.
–Varmasti siihen lasittomuuteenkin päästään, mutta ei aivan lähiaikoina, toteaa Jämes.

Uusi tekniikka tuo myös lisäkustannuksia, ja se näkyy myös lippujen hinnoissa.
-Nää on tuonut normaalin elokuvalipun hintaan noin kahden euron korotuksen. Mutta meillä esimerkiksi sarjaliput käy sitten kaikkiin, myös 3D–elokuviin, eli siinä tulee aika huomattava säästö, toppuuttelee Reijo Jämes.
Jämeksen mukaan 2D-tekniikassa tullaan pysymään vielä kauan, ehkä jopa kymmeniä vuosia. Jämes pitää 3D:hen kokonaan siirtymistä enemmän vielä fantasiana, mutta tulevaisuudessa kuitenkin mahdollisena. 4D:n tulemiseen Reijo Jämes ei usko, hänen mielestään 4D–installaatiot sopivat paremmin huvipuistoihin kuin elokuvateattereihin.

3D-televisiot tulevat

3D- tekniikka ei ole enää pelkästään elokuvateattereiden herkkua. Televisio tekee vahvaa tuloaan 3D-kentälle. Suurimmat laitevalmistajat ovat esitelleet maailmalla alan messujen yhteydessä omia 3D-televisoitaan. Mutta Suomessa niitä ei näy vielä kauppojen hyllyillä.
-Nyt näyttäisi siltä, että teknologian puolesta oltaisiin valmiita tähän 3D:hen, ikään kuin massatuotantoon. Teknologiassa ei sinänsä ole mitään uutta, kertoo toimitusjohtaja Reijo Lehtinen AV Marketingistä. Lehtisen maahantuomaa Hyundai – näyttöä on ollut saatavilla viimeiset kolme vuotta.
Viime aikoina, osittain digisiirtymän vuoksi, ovat televisiot vaihtuneet kotitalouksissa laatikoista litteisiin näyttöihin. Entä tulevaisuudessa, tarvitaanko erillinen 3D-televisio?
-Kyllä varmaan tarvitaan erillinen 3D-näyttölaite, riippuen teknologiasta mitä sitten käytetään, eli mikä se näyttölaite on, mutta suurella todennäköisyydellä tarvitaan hyvän 3D-efektin aikaansaamiseksi oma näyttöpäätteensä, selventää Lehtinen.

Lehtisen arvelee televisiogenren muuttuvan viiden vuoden kuluessa seuraavasti:
-3D:täkin on kotitalouksissa hyvinkin useassa paikassa, olohuoneessa ja pelihuoneessa. Näin uskoisin. Mutta onko 3D-televisiolähetyksiä Suomessa, niin siihen en usko. Näkisin jakelun mieluummin vaikka Internetin kautta, ikään kuin 3D-kirjastoina joista voisi ostaa palveluja. Luulen että, tällaiset ”video on demand ” –tyyppiset ratkaisut (Internetistä tilattavat sisällöt) 3D:ssä tulevat yleistymään nopeammin kuin television lähetystapa.

Tuomas Kiukas / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.