Hyppää pääsisältöön

Osaatko tilata kaukopuhelun?

Harva enää kännykkäaikana muistaa, että vielä muutama vuosikymmenen sitten kaukopuhelut piti tilata ja niitä piti myös odottaa ruuhka-aikana pitkäänkin.

Vuonna 1952 valmistuneessa filmissä ”radiokreivi” Carl-Erik Creutz opastaa, miten kaukopuhelun tilaaminen valtion keskuksesta oikeaoppisesti tapahtuu.

”Ensin mainitaan, että kysymyksessä on puhelun tilaus, eikä esimerkiksi peruutus. Tällöin tilausten vastaanottaja osaa heti ottaa oikean tilaustodisteen, joka viivyttelemättä lähtee nauhaa pitkin lajitteluun.”

”Ilmanpaine kuljettaa tilauslapun putkessa omaan välityspöytäänsä. Puhelut välitetään kiireysluokkansa mukaisesti tilausjärjestyksessä. Virka- ja liikeasiat ovat useimmiten tärkeysjärjestyksessä kiireellisimpiä ja silloin tilataan empimättä pikapuhelu.”

Puhelinvaihteiden automatisointi jatkui 1960-luvulla asti. Ulkomaan kaukopuhelut piti tilata vielä tämänkin jälkeen. Vielä 1970-luvulla ulkomaan puhelua saattoi joutua odottamaan jopa tunnin.

Teksti: Reijo Perälä

Lisää ohjelmasta

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto