Hyppää pääsisältöön

Osaatko tilata kaukopuhelun?

Harva enää kännykkäaikana muistaa, että vielä muutama vuosikymmenen sitten kaukopuhelut piti tilata ja niitä piti myös odottaa ruuhka-aikana pitkäänkin.

Vuonna 1952 valmistuneessa filmissä ”radiokreivi” Carl-Erik Creutz opastaa, miten kaukopuhelun tilaaminen valtion keskuksesta oikeaoppisesti tapahtuu.

”Ensin mainitaan, että kysymyksessä on puhelun tilaus, eikä esimerkiksi peruutus. Tällöin tilausten vastaanottaja osaa heti ottaa oikean tilaustodisteen, joka viivyttelemättä lähtee nauhaa pitkin lajitteluun.”

”Ilmanpaine kuljettaa tilauslapun putkessa omaan välityspöytäänsä. Puhelut välitetään kiireysluokkansa mukaisesti tilausjärjestyksessä. Virka- ja liikeasiat ovat useimmiten tärkeysjärjestyksessä kiireellisimpiä ja silloin tilataan empimättä pikapuhelu.”

Puhelinvaihteiden automatisointi jatkui 1960-luvulla asti. Ulkomaan kaukopuhelut piti tilata vielä tämänkin jälkeen. Vielä 1970-luvulla ulkomaan puhelua saattoi joutua odottamaan jopa tunnin.

Teksti: Reijo Perälä

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto