Hyppää pääsisältöön

Osaatko tilata kaukopuhelun?

Harva enää kännykkäaikana muistaa, että vielä muutama vuosikymmenen sitten kaukopuhelut piti tilata ja niitä piti myös odottaa ruuhka-aikana pitkäänkin.

Vuonna 1952 valmistuneessa filmissä ”radiokreivi” Carl-Erik Creutz opastaa, miten kaukopuhelun tilaaminen valtion keskuksesta oikeaoppisesti tapahtuu.

”Ensin mainitaan, että kysymyksessä on puhelun tilaus, eikä esimerkiksi peruutus. Tällöin tilausten vastaanottaja osaa heti ottaa oikean tilaustodisteen, joka viivyttelemättä lähtee nauhaa pitkin lajitteluun.”

”Ilmanpaine kuljettaa tilauslapun putkessa omaan välityspöytäänsä. Puhelut välitetään kiireysluokkansa mukaisesti tilausjärjestyksessä. Virka- ja liikeasiat ovat useimmiten tärkeysjärjestyksessä kiireellisimpiä ja silloin tilataan empimättä pikapuhelu.”

Puhelinvaihteiden automatisointi jatkui 1960-luvulla asti. Ulkomaan kaukopuhelut piti tilata vielä tämänkin jälkeen. Vielä 1970-luvulla ulkomaan puhelua saattoi joutua odottamaan jopa tunnin.

Teksti: Reijo Perälä

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto