Hyppää pääsisältöön

Tommi Melender: Ranskalainen ystävä

Euroopasta on tullut julma ja väkivaltainen paikka elää. Synkkyys, toivottomuus ja kyynisyys ovat pesiytyneet Tommi Melenderin luomiin ihmisiin. Romaanin päähenkilöt ovat pettyneet omaan aikaansa ja kaipaavat 1800-luvulle.

Tietolaatikko

Tommi Melender ( s. 1968 )

Tuotantoa:
Tässäoloa tai unta (1989)
Maanosa minussa (2003)
Metallisiivet selässä ( 2004)
Kunnian mies (2007)
Ranskalainen ystävä (2009)

Joel on puheillaan rikastunut julkkisluennoitsija, joka ei lopulta itsekään usko höpöttämiseensä. Kyllästyneenä hän muuttaa ranskalaiseen pikkukaupunkiin ja ystävystyy Marcelin kanssa. Yllätyksekseen hän törmää välinpitämättömyyteen ja raakaan ammattirikollisuuteen.

Tommi Melender kirjoittaa miehisyyden taakasta, ulkopuolisuudesta ja uhriksi joutumisesta. Lukija joutuu pohtimaan, millainen matka uhrista on pyöveliksi. Melender ilkkuu myös nykyistä tiedonvälitystä, joka on väylä julkisuuteen niin tavallisille ihmisille kuin terroristeillekin.

Teksti: Seppo Puttonen ja Nadja Nowak

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto