Hyppää pääsisältöön

Ahtisaari, Marskin ritarit ja poissaolevat toimittajat

Tv-katselijat saivat todistaa erikoista hetkeä, kun ensimmäisen kerran Linnaan kutsutut Marskin ritarit kohtasivat juhlavasti presidentti Ahtisaaren kanssa.

Tietolaatikko

Suomen laulu on Fredrik Paciuksen säveltämä ja Emil von Quantenin sanoittama isänmaallinen mieskuorolaulu.

Vastavalittu presidentti Ahtisaari teki vuonna 1994 historiaa kutsumalla kaikki edelleen elossa olleet Mannerheim-ristin ritarit itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Kun vieraat oli kätelty, suuntasi Ahtisaari puolisoineen ensimmäiseksi Marskin ritareita tapaamaan.

Tunnelma on juhlallinen, kun ritarit ottavat Ahtisaaret vastaan Linnan Punaisessa salongissa. Jalkaväenkenraali Ehrnrooth nousee seisomaan ja Ylioppilaskunnan laulajat aloittavat Suomen laulun.

Presidentti Ahtisaari herkistyy. Kyllästyneen oloiset tv-toimittajat eivät kuitenkaan ole tilanteen tasalla, vaan heidän fokuksensa on jo tulevassa, "hyvin odotetussa hetkessä, joka on tietenkin tanssin alkaminen".

Viisi vuotta myöhemmin Ahtisaari isännöi juhlia viimeisen kerran. Ehrnrooth kertoo haastattelussa toivoneensa, että olisi nähnyt Ahtisaaren isäntänä vastakin.

Halosta hän evästi jatkamaan tehtävässä Ahtisaaren tapaan. "Pitää kiertää maata ja näyttää että tällainen tyttö minä olen. Jos istuu siellä korsussa niin ei kestä kauaa kun on niitä saakelin korsumajureita", sanavalmis kenraali opasti.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto