Hyppää pääsisältöön

Elintason nousu demokratisoi turismin

Kalevi Keihäsen suurin saavutus oli matkailun demokratisoiminen, sanoo Aurinkomatkojen varatoimitusjohtaja Tom Selänniemi.

Tietolaatikko

Tom Selänniemi toimii puheenjohtajana matkailun kestävää kehitystä edistävässä Tour Operator Initiative for Substainable Tourism Development (TOI) -hankkeessa.

Turismin räjähdysmäinen kasvu perustui 50-luvulla tapahtuneeseen elintason nousuun ja tekniikan kehitykseen, Selänniemi sanoo.

Ihmisillä oli ylimääräistä rahaa, eivätkä matkat etelän lomakohteisiin enää kestäneet päiväkausia.

Etelänmatkailun kärjessä hääri matkailuyrittäjä Kalevi Keihänen, joka teki harvojen huvista kansallista kulttuuria.

Ennen 1970-luvun puoliväliä lähti jo ensimmäinen tilauslento Thaimaaseen. 80-luvun hulluina vuosina matkoista oli sellainen ylitarjonta, että niitä myyntiin polkuhintaan.

Kohdemaiden halpa alkoholi aiheutti takavuosikymmenien suomalaisturisteille monia "ylilyöntejä". Etelä-Euroopassa suomalaisista on Selänniemen mukaan silti pidetty.

Kuten muuan rhodoslainen hotellinomistaja totesi: kun suomalaiset ottavat viinaa, he eivät tappele tai hajota hotellihuoneita kuten muut. He sammuvat sänkyynsä, eikä heistä ole mitään harmia.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto