Hyppää pääsisältöön

Kreikan tähtitiede

kuva linnunradasta
Linnunrata. Kuva: Yle kuvapalvelu/Robesus Inc. kuva linnunradasta Linnunrata,galaksit,astronomia,avaruus,tähdet

Jo Antiikin Kreikassa kehitettiin malleja, joiden avulla pyrittiin selittämään planeettojen ja muiden taivaankappaleiden liikkeitä.

Aristoteles esitti, että planeetat liikkuvat kristallipalloilla. Ptolemaios taas kehitti eteenpäin episykliteoriaa. Tämän teorian mukaan planeetat liikkuvat episykleillä, pienillä ympyröillä, jotka kiertävät deferenttejä, suuria maakeskisiä ympyröitä.

Ptolemaios oli yksi antiikin Kreikan suurimmista tähtitieteilijöistä. Hänen teoriansa mukaan maapallo oli maailmankaikkeuden keskipisteessä, jota kiersivät Aurinko, Kuu, planeetat ja tähdet, joilla on omat määrätyt paikkansa taivaankannella. Hänen teoriaansa uskottiin yleisesti vielä 17. vuosisadalle asti, kunnes Nikolaus Kopernikuksen aurinkokeskeinen teoria muutti käsitykset.

Perustuu ohjelmaan: Radiaattori: Tähtitieteen historiaa Toimittaja: Sisko Loikkanen Haastateltava: Marianna Ridderstadja Hannu Karttunen 

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Juhlapäivät

    Juhlapäivät.

    Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.