Hyppää pääsisältöön

Roska päivässä vei Linnan juhliin

Mummon sukulointimatka Helsinkiin antoi alkusysäyksen Tuula-Maria Ahosen hankkeelle kerätä luonnosta vähintään yksi roska päivässä.

Ahonen perheineen päätti poimia roskia lähimetsästä sillä olisihan kaupungin oltava siistinä mummon tullessa vierailulle. Pienestä hyvästä teosta on kasvanut maailmanlaajuinen kansanliike.

Roska päivässä -liikkeen toimintaperiaate on yksinkertainen: kerää vähintään yksi roska joka päivä ja haasta ainakin yksi ihminen mukaan toimintaan.

Helsinkiläinen toimittaja Ahonen laittoi Internetin keskustelupalstalle ideansa ja pian samanhenkisten roskauksen vastustajien joukko kasvoi maailmanlaajuiseksi yhteisöksi.

Roskauksen vastustajat eivät pidä kirjaa jäsenistään tai kerää jäsenmaksuja, ainoana yhdistävänä tekijänä on pitää lähiympäristö siistinä. Ahosen mukaan
roskaisesta ympäristöstä heijastuu nykykulttuurin henki: ihmisten itsekeskeisyys ja oma nautinto vailla vastuuta.

Ahonen uskoo, että roska–liikkeen jäsenet saavat hyvän kiertämään. Roska–liikkeestä innostuneiden toiminta ei rajoitu ainoastaan roskien keruuseen, liike aktivoi ihmisiä toimimaan ja välittämään lähimmäisistään. Ahosen sanoin: kun antaa hyvälle pikkusormen se voi viedä koko käden. Ahosen tapauksessa hyvät teot toivat hänelle kutsun presidentinlinnaan juhlimaan Suomen itsenäisyyttä vuonna 2009.

Teksti: Emilia Kemppi