Hyppää pääsisältöön

Toivekodista tulevaisuuteen – sisustusnäyttelyitä ja -kilpailuja viideltä vuosikymmeneltä

Sisustus- ja huonekalunäyttelyt esittelevät aina aikansa uutta muotoilua ja tulevaisuuden visioita. Taltioinnit 1950–1990-luvuilta näyttävät, miten silloin asuttiin ja sisustettiin modernisti ja millaisena tulevaisuus visioitiin.

Toivekoti-näyttelyt 1950-luvulla

Toivekoti-näyttelyissä esiteltiin uusia sisustusratkaisuja. 1950-luvulla asunnoissa alkoi vähitellen olla enemmän tilaa ja erillinen olohuone ja makuuhuone. Jalopuuviilut yleistyivät niin taso- kuin säilytysmoduleissa. Aikakaudelle tyypillinen tuoli oli putkirunkoinen, vaahtomuovin ja puuosien yhdistelmä. Vuosikymmenellä koettiin myös sisustustekstiilien esiinmarssi suomalaisissa perhekodeissa.

Messuja 1960-luvulta

Kansainväliset asunto ja sistusmessut ja Koti tänään -näyttely valottavat 1960-luvun trendejä, jolloin sisustamiseen tuli lisää väriä ja televisiosta olohuoneen keskipiste.

Sisustuskilpailu 1960-luvulta

Kaunein muttei kallein -ohjelmassa vuonna 1962 kaksi pariskuntaa kilpaili kuvitteellisten kotiensa sisustussuunnitelmista.

Katsojat saivat äänestää mielestään parasta suunnitelmaa. Nuori aviopari oli päätynyt kilpailussa käytännölliseen ja pelkistettyyn sisustukseen.

Habitare näyttelyt 1970–1990-luvuilta

A-studio vieraili Habitare-sisustusmessuilla vuonna 1973. Raportin ote kallisiin huonekaluihin ja sisustuselementteihin oli hyvin kriittinen. Toimittaja analysoi messujen olevan ”tavallisen suomalaisen osalta mahdollisimman epätarkoituksenmukainen näyttely”. Messujen toimitusjohtajalta Olle Haroldinilta tivattiin palvelivatko suurten ja kalliiden huonekalujen esittelytilaisuudet vain kerskakulutusta.

Habitare-messuilla vuonna 1985 oli esillä nousukauden innoittamia mukavuuksia kuten sydämenmuotoinen vesisänky ja kylpyhuoneessa kupliva poreallas. Kontrastina näyttelystä kertovassa jutussa näytettiin myös väläyksiä tavallisen kodin arjesta.

Vuonna 1999 Habitaressa nähtiin yksinkertaisempaa tyyliä. 1980-luvun runsaus oli vaihtunut uuden vuosituhannen pelkistettyyn linjaan, jossa suosittiin hillittyjä harmaan ja vaalean sävyjä.

Tulevaisuuden koti 2010

Vuonna 1990 järjestetyssä Tulevaisuuden koti -näyttelyssä esiteltiin millainen koti voisi olla vuonna 2010. Visiona oli suuri tornitalo, jonka yhteydestä löytyisi palveluita ja asunnoissa hyödynnettäisiin tietotekniikkaa.

Suunnittelijat olivat ideoineet asuntoihin mm. kompostivessan, vaijereissa roikkuvia huonekaluja ja viherhuoneen. Kylpyammeen tai energiaa tuhlaavan poreammeen vaihtoehdoksi esiteltiin jättimäinen pesuräpylä, jonka sisällä voi peseytyä. Ohjelmoitavan käden avulla ihmistä voitaisiin pestä ja hieroa, jopa pyöritellä tai heitellä ilmaan.

Teksti: Heidi Sommar & Ville Matilainen

Tietolaatikko

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita esitettiin 1930-1970-luvuilla pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.

Kommentit