Hyppää pääsisältöön

Moderni leivostaide muuttaa leivoksen muotoa

Kondiittori Sadaharu Aokin leivoksia. Kuva: A-studio 27.5.2009

Japanilais-pariisilainen kondiittori Sadaharu Aoki valloittaa maailmaa valmistamalla ehostettuja konvehteja sekä suorakaiteen muotoisia leivoksia, joihin hän yhdistää mm. vihreää teetä, suklaata tai marenkia. Viimeisten vuosien aikana hän on keksinyt yli 50 uutta leivosta. Ylellinen Lafayette-tavaralo myy uranuurtajana tunnetun Aokin leivoksia kovaan hintaan.

Leivokset näyttävät melkeinpä kiiltäviltä kaakeleilta, mutta pariisilaisten mukaan leivosten maku on ihastuttava. (katso video alla)

Miltä suomalainen loistelias leivos näyttää nykyään?

Kondiittorimestari Toni Rantala Konditoria pH7:sta puhuu myös suorakaiteen muotoisten leivosten puolesta. Hän tekee mm. moderneja leivoksia, jotka muistuttavat neliönmuotoista kakkupalaa.

Myös näiden leivosten pinta on kaakelimaisen kiiltävä ja leivosten pinnalla on taidokkaita marjamaalauksia ja suloisia macaron-leivoksia sekä Gran Marnier-liköörimoussella maustettuja mansikoita.

Ranskassa alaa opiskellut Toni Rantala on suunnitellut myös itsenäisyyspäivän leivoksia linnan juhliin. Niiden sininen suklaamosaiikki muistuttaa maalausta. Aineksina oli mm. kauraa, karpaloa, valkosuklaata ja mustaherukoita.

- Leivosten vaahdot olivat jokin aika sitten kovassa nosteessa, mutta nyt halutaan enemmän syömistä – eli kakkua. PH7:n leivosten juju on juuri kakkupohjan rakenteessa ja näyttävissä koristeissa, kertoo Toni Rantala.

Tamperelaisen Leipomo Linkosuon kondiittorimestari Heikki Jänne vahvistaa myös, että kakkupalan näköiset leivokset ovat nyt muodissa, mutta hän lohduttaa, että klassikot käyvät aina kaupaksi.

Esimerkiksi Sacher on edelleen Linkosuon suosituin leivos.

Suklaaleivos Aoki. Kuva: A-studio- Suklaa on selvästi muodissa. Vadelma ja mansikat ovat kestosuosikkeja, mutta kermavoittoiset hedelmäleivokset vähän laskussa. Asiakkaat pitävät myös täytteistä, joissa on likööriä, rommia ja konjakkia, luettelee Heikki Jänne.

Kotikokkien insertissä (video) Heikki Jänne valmistaa kolme klassikkoa eli eclairin, aleksanterinleivoksen ja sacherkakkua, joka oli alunperin leivos.

Konditoria Ekbergin kondiittori Mika Parviaisen mukaan Aokin ideat ovat myös Ekbergin mallikuvioissa mukana. Vaikka Ekberg valmistaa edelleen perinteisiä leivoksia kuten napoleonia, masarinia, bebeä, aleksanterinleivosta ja shamppanjakorkkia 1800-luvun muotin mukaan, tekee Ekberg myös tuotekehittelyä ja suunnittelee moderneja leivoksia.

- Aidot raaka-aineet, kauden marjat ja korkealaatuinen suklaa ovat tärkeitä aineksia. Jouluna Ekbergiltä voi ostaa humoristista Iglu-leivosta, joka kätkee sisäänsä metsämarjamarmelaadia ja valkosuklaamoussea.  

- Suositussa luomuksessa on mukana ”jäälautta”, kertoo Mika Parviainen.


Lue myös

Aito leivos on aistillinen nautinto -leivosten historiaa 
Monet kuuluisuudet elävät leivoksissa


1. videossa kondiittori Sadaharu Aoki, esitetty TV1:n A-studiossa 27.5.2009, lyhennetty nettiversio
2. videossa kondiittori Heikki Jänne valmistaa klassikkoleivokset, esitetty TV2:n Kotikokeissa 3.12.2009. 

 

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

  Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

  Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

 • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

  Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

 • Alexandran kasvisopas

  Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

  Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.