Hyppää pääsisältöön

Puhtaiden makujen puolesta

Piipahdin kiinnostavan kuuloisessa Streetfood Helsinki -tapahtumassa kuulemassa, mitä muun muassa 10+Kiehuu! ja PMP oikein tarkoittavat.

PMP eli Vaihtoehtoliike puhtaiden makujen puolesta on yhdistys, joka haluaa luoda vaihtoehtoja teollisuuden ja ruokakauppaketjujen homogeniselle ja prosessoidulle ruokatarjonnalle. PMP:n tavoite on alueellisten ruokakulttuurien kehittäminen. Tätä kannatan minäkin! Olisi upeaa, jos esimerkiksi suomalaiset ruokakauppaketjut ryhtyisivät ottamaan tuotevalikoimaansa enemmän paikallista tarjontaa ja edistämään lähellä tuotettujen elintarvikkeiden näkyvyyttä ja myyntiä. Ja se lähiruoka, sitä pitäisi myydä kohtuuhinnalla, eiikä ajatuksella "rahastetaan nyt niitä uushippejä, jotka ovat valmiita olemaan eettisiä ja ekologisia", sillä kyse on perusruoasta, ei elitistisestä liikkeestä.

Streetfood Helsinki oli yksi PMP:n 10+Kiehuu! -projektin monista ruokatapahtumista. Tilaisuudessa oli nähtävissä melkoisen luovaa ruoka-aineiden esillepanoa, katsokaapa! ...ja jos videolla on ongelmia pyöriä, voit tsekata pätkän suoraan YouTubesta!
 

Info: Tässä oli aikaisemmin upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.
  ...ja sori yltiöpäinen zoomailu: testasin uutta kameraani ensimmäistä kertaa eilen, ja sen taisi huomata :)

Klipillä oli muutamakin esimerkki ruoka-aineiden luovasta käytöstä: videon alun hammasharjoissa ei suinkaan siis ollut hammastahnaa, vaan jälkiruoaksi tarkoitettua piparminttutahnaa, joka tarjoiltiin vieraille hammasharjojen päältä. Sushi taas on luovaa ja kaunista alusta loppuun! Sushien lisäksi tarjolla oli voitaikinapohjaisiksi luulemiani "asioita", jotka olikin tehty kanannahasta! Hui.

Sushirullista: kokki rullasi merilevän ja riisin väliin porkkanaa, kurkkua, lohta, ruohosipulia, krassia jne. eli puhtaita makuja. Juuri tätä PMP haluaa edistää: ei eineksiä ja teollista huttua, vaan aitoja ruoka-aineita ja makuja. 

Projektin isä, ruokatoimittaja ja kirjailija Christer Lindgren valmistelee juuri elokuussa 2010 julkaistavaa Kiehuu! Uusi suomalainen keittiö -suurteostaan, jolle Streetfood ja muut tulevat ruokaprojektit luovat pohjaa. Odotan kirjaa innolla, sillä suomalainen ruokakulttuuri todella on murroksessa ja suurteokselle on tarvetta.

Hienoa huomata, että Suomessakin ruoan ympärille alkaa syntyä mitä kiinnostavampia liikkeitä ja tapahtumia, asia kun koskee meitä kaikkia joka päivä. Näin joulun alla on sitäpaitsi helppo turvautua melkoisen ekologisiin, puhtaisiin ja kotimaisiin makuihin, niitähän se joulupöytä on pullollaan. Testasin juuri eilen, miltä maistuu huolella keitetty ohrapuuro (kauramaitoon tehtynä) rusinoiden, hunajan ja kanelin kanssa: vähintään yhtä hyvää kuin perinteinen riisipuuro, paitsi että paljon ekologisempi vaihtoehto. Mikset sinäkin vaihtaisi tänä jouluna riisiä ohraan? Kokeilepa!

 

 

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua