Hyppää pääsisältöön

Linnamuotia vuosien varrelta

Linnan juhlien muoti on aina kiinnostanut katsojia. Juontajien lisäksi asuja ovat kommentoineet eri muotialan asiantuntijat.

Puvut, korut ja kampaukset ovat vuosi vuodelta saaneet enemmän huomiota mediassa.

Aikoinaan mustavalkoisista televisioista juhlia seuraaville kuvailtiin iltapukujen värimaailmaa, kuten alla olevassa vuoden 1982 otteessa kuullaan.

Vuonna 1982 muotitoimittaja Kaika Pohtokari kommentoi pukuja Eeva Polttilan haastattelussa. Pohtokari vertasi Linnan pukuloistoa Pariisin muotinäytöksiin.

Vuoden 1987 juhlia selostivat toimittajat Raija Massala ja Lena Boström. Vieraiden esittelyjen ohessa kommentoidaan hieman myös pukuja.

Vuonna 1991 linnan tyyliä oli kommentoimassa mannekiinikoulun johtaja ja opetusneuvos Sanelma Vuorre.

Vuonna 1998 pukuloistoa arvioi muotitaiteen professori Piippa Lappalainen.

Toimittaja ja vaatesuunnittelija Jaakko Selin on kommentoinut juhlien muotia vuodesta 1999 asti. Hän kannustaa ihmisiä tuomaan persoonallisuutensa esiin ja painottaa, että asun lisäksi on panostettava yhtä lailla kampaukseen ja meikkiin.

Nykyään myös katsojat voivat eri medioissa äänestää ja kommentoida linnan kauneimpia ja kamalimpia pukuja.

 • Pekan perillinen -radioseikkailussa Lipponen pelastaa tyttärensä ja rakkaansa

  Lipponen ja Korkki selvittävät Pekan tyttären sieppausta.

  Prinssieversti, ylipiäjohtaja Pekka Lipponen hoitaa kaikessa rauhassa öljyahväärejään San Diegossa, kun hotellihuoneeseen lähetetään uhkaileva papukaija ja puhelimessa lausutaan Hirtettyjen balladia. Yöjuna vie Lipposen ja palvelijansa Pavel Pohjosen Meksikoon, jossa he sotkeutuvat ensitöikseen markiisittaren tyttären sieppaukseen. Mutta kuka onkaan tämä suomalaissukuinen öljykenttien omistajatar?

 • Noita Nokinenä toi särmää juhlapyhien pumpulinpehmeään idylliin

  Noita Nokinenä ihastutti radiossa

  Näyttelijä Marja Korhosen esittämä Noita Nokinenä oli käsikirjoittaja Toini Vuoriston luoma rakastettu hahmo Ylen lastenkuunnelmissa. Noita Nokinenän seikkailuja kuultiin radiossa ensimmäisen kerran jo vuonna 1963 osana Pikkuväen satujoulu -ohjelmaa. Omana ohjelmanaan Noita Nokinenä viihdytti kuuntelijoita vuosien 1970–1985 pääsiäisinä, juhannuksina sekä jouluisin.

 • ”Joutui hyppäämään avantoon, että kamerat käy ja kukaan ei neuvonut" – Outi Popp teki tv-debyyttinsä Tuubissa

  Toimittaja–kirjailija muistelee aikaansa Tuubi-sarjassa.

  Outi Popp liittyi Tuubi-musiikkisarjan toimittajakaartiin vuonna 1983. Hectorin ja Freemanin lisäksi juontotehtävissä nähtiin myös Tapio Liinoja. Popp muisteli vaiheitaan musiikkisarjassa Elävälle arkistolle vuoden 2017 syksyllä. Vuonna 1979 käynnistyneessä musiikkisarjassa nähtiin sen alkuvuosien tapaan edelleen varsin rockpainotteista musiikkivideotarjontaa.

 • Isien sota -sarja nosti esiin sotilaiden lasten selviytymistarinat

  Palkittu dokumenttisarja vuodelta 2011

  Millaista oli elää perheessä, jonka isän sota oli suistanut raiteiltaan? Tai miten hyväksyä se, ettei sodan takia tiennyt isästään mitään? Miksi sota pääsi arpeuttamaan jopa useaa sukupolvea? Maija Kaipaisen vuonna 2011 ohjaama, palkittu dokumenttisarja kertoi kuusi hätkähdyttävää tarinaa sotilaiden lasten näkökulmasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto