Hyppää pääsisältöön

Paska juttu – Jumalan teatteri Oulussa

Eeli Aalto oli ainoa, joka katsoi loppuun asti Jumalan teatterin esityksen vuonna 1987. Hänen valokuvansa ovat ainut kuvallinen dokumentti tapauksesta.

Tammikuun 17. päivän aamuna Aalto kehaisi vaimolleen vievänsä tämän viimeinkin teatteriin. Helsingistä oli näet tulossa kiinnostavia nuoria esiintyjiä Oulun kaupunginteatterissa pidetyille Pohjoisille Teatteripäiville.

Katsojien ällistys oli suuri, kun "neljä nuorta miestä ryntäsi lavalle, riisuutui ilkosilleen, siveli itsensä ruskealla mönjällä ja hyökkäsi jauhesammuttimin, ruoskin ja ulostein täysin luottavaisena istuvan yleisön kimppuun" (Kaleva 18.1.1987).

He onnistuivat ajamaan muut paikalla olleet pakosalle, mutta Aalto jäi takariviin seuraamaan näytöksen etenemistä. Katsomossa mellastava "Jumalan teatteri" ei saanut häntä poistumaan kiskomallakaan.

Omalaatuisen tapahtuman järjestäneet neljä teatterikoululaista luonnehtivat esitystään "teatterimanifestiksi". Heidän rehtorinsa Jouko Turkka kiitteli tiedotusvälineissä oppilaidensa saavutuksia.

Oulun raastuvanoikeus tuomitsi Jumalan teatterin jäsenet myöhemmin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Kukin joutui maksamaan sakkoja lähes 17 000 markkaa, ja sairaus-, siivous- ja pesulalaskuista kertyi korvattavaa yhteensä noin 40 000 markkaa.

Jukka Lindfors ja Eeli Aalto

Jumalan teatteri Yle uutisissa 17.11.1987

Lue lisää:

Jumalan teatteri puhuu

Tammikuussa 1987 neljä näyttelijä- ja ohjaajaoppilasta järjesti Oulun Pohjoisilla teatteripäivillä provokatorisen esityksen. Millaiseen maailmankatsomukseen ja teatterinäkemykseen Jumalan teatterin toiminta pohjautuu? Näitä asioita selvittävät ryhmän jäsenet Jari Halonen ja Jorma Tommila, joita Pentti Kemppainen haastatteli joulukuussa 1987.

Lue lisää:

Jari Halonen Persona non grata -ohjelmassa 2004

Jari Halonen ja Jumalan teatteri

Ohjaaja Jari Halonen kertoo Jumalan teatterin Oulu-jupakasta vuodelta 1987. Siinä joukko Teatterikorkeakoulun opiskelijoita heitti protestiksi ulosteita oululaisen teatteriyleisön päälle. Jari Halonen on Timo Seppäsen vieraana Persona non grata -ohjelmassa syksyllä 2004.

Kommentit