Hyppää pääsisältöön

Traktorikaravaani Kokkolasta Helsinkiin vuonna 1925

Tuhansia ihmisiä kerääntyi tienvarsille, kun kymmenien rautapyöräisten traktorien karavaani matkasi rannikkoa pitkin Kokkolasta Helsinkiin vuonna 1925.

Karkeatekoiset menopelit edustivat alan teknistä huippua ja traktori oli vielä melkoinen harvinaisuus ja ihmettelyn kohde. Ensimmäiset ”moottorivetäjät”, kuten niitä kutsuttiin, ilmestyivät Suomen pelloille 1900-luvun alussa.

”Traktori suorittaa helposti kahdeksankin hevosen työt ja on aina valmis käytettäväksi”, mainosmiehet todistelivat.

Traktori on myös oivallinen voimanlähde, jolla voidaan pyörittää mm. puimakonetta, halkosahaa ja porakonetta, uteliaalle yleisölle kerrottiin.

Traktorien "riemukulkue" matkasi Kokkolasta Helsinkiin viisi viikkoa ja matkan varrella järjestettiin kaikkiaan 13 työnäytöstä. Kilometrejä kulkueelle kertyi 1300. Välillä pidettiin "kahvilomaa", kuten termi kuului.

Teksti: Reijo Perälä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto