Hyppää pääsisältöön

Mieseleganssia Linnassa

Linnan juhlissa on vuosien varrella nähty miestenkin pukujen osalta persoonallisia ratkaisuja.

Linnan juhlien etiketin mukaan hyväksyttyjä pukuja miehille ovat univormu, kansallispuku, frakki tai tumma puku. Vaikka pelivaraa ei ole yhtä paljon kuin naisilla, on miestenkin pukeutumisessa mahdollisuus persoonallisiin ratkaisuihin.

Linnan juhlia useita vuosia kommnentoinut muotiasiantuntija Jaakko Selin suo hieman vapautta miestenkin pukeutumiseen. Selinin mielestä etenkin taiteilijoilla oma persoona saa mielellään näkyä.

Elokuvaohjaaja Renny Harlin pukeutui näyttävään siniseen nahkafrakkiin vuonna 1992.

Ruotsalaisen Kansanpuolueen kansanedustaja Klaus Bremer pukeutui jälleen vuonna 2001 Mimmi Eirtovaaran suunnittelemaan stadin kansallispukuun.

The Rasmus yhtyeen keulahahmo Lauri Ylönen rikkoi rajoja muullakin kuin pukeutumisella tullessaan linnaan ystävänsä Siiri Nordinin kanssa.

Him-yhtyeen Ville Valo ilmestyi linnaan persoonallisilla yksityiskohdilla höystetyssä smokissa. Samana vuonna linnaan kutsuttiin myös Antti Tuisku, jonka tyylitelty frakki oli suunnittelija Kalle Riihivainion käsialaa.

Marco Bjuströmin takki oli valmistettu syntymättömän vasikan nahasta. Turkkuri Jaana Kovasen valmistaman takin nahka hankittiin Kiinasta asti.

Kansanedustaja Veltto Virtanen on vuosien varrella vaihdellut persoonallista tyyliään ja leikitellyt mm. kravateilla ja huiveilla.

Ensimmäistä kertaa Linnan juhlilla olleella Tuomari Nurmiolla oli yllään tummaa samettia.

Muotoilija ja sisustusarkkitehti Stefan Lindfors oli pukeutunut itse kutomaansa pukuun.

Vuoden akatemiaprofessori Howard Jacobsin asuun kuului frakin yläosa, kiltti ja maihinnousukengät.

Teksti: Heidi Sommar

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto