Hyppää pääsisältöön

Lapissa posti kulki poroilla ja tankkimaisilla lumiautoilla

Pitkät etäisyydet ja vaihtelevat sääolot olivat Lapin postimiesten riesana vielä 1960- ja 1970-luvuilla. Haastava ympäristö vaati omanlaisensa kulkupelit.

Suomessa säännöllinen postinkuljetus aloitettiin jo 1600-luvun puolivälissä. 1960-luvulla Lapin selkosia liikennöivät postiautot olivat myös tärkeitä kulkuvälineitä, kun omia autoja oli vähän. Kovassa lumimyräkässä oivallinen kulkuväline oli myös telaketjuilla varustettu ”lumiauto”.

Syrjäisimmille aroille postinkantajat saattoivat välillä myös karauttaa perinteikkäästi porovaljakoilla.

Vuonna 1960 Lapissa oli vielä tuhat Posti- ja lennätinlaitoksen toimipaikkaa. Myöhemmin postiverkostoa karsittiin kovalla kädellä, kuten muuallakin Suomessa.

Vuoden 1971 Posti- ja lennätinlaitoksen esittelyfilmissä katsastetaan kesäinen Lappi. Keltaiset postiautot huristelevat Rovaniemeltä aina Länsi-Lappiin ja käsivarren reitille, jossa tarkastetaan muun muassa kolmen valtakunnan rajapyykki.

Vuonna 1972 valmistuneessa filmissä seurataan Posti- ja lennätinlaitoksen toimintaa talvella lomakeskus Muotkan Majalla Saariselän alueella, Kiilopään lähellä. Filmissä seurataan myös perinteistä poroerotusta sekä kolttien jumalanpalvelusta.