Hyppää pääsisältöön

Lapin postia

Pitkät etäisyydet ja vaihtelevat sääolot olivat Lapin postimiesten riesana vielä 1960- ja 1970-luvuilla. Autojen lisäksi kirjeitä ja paketteja kuskattiin välillä myös porolla.

Suomessa säännöllinen postinkuljetus aloitettiin jo 1600-luvun puolivälissä. 1960-luvulla Lapin selkosia liikennöivät postiautot olivat myös tärkeitä kulkuvälineitä, kun omia autoja oli vähän. Kovassa lumimyräkässä oivallinen kulkuväline oli myös telaketjuilla varustettu ”lumiauto”.

Vuonna 1960 Lapissa oli vielä tuhat Posti- ja lennätinlaitoksen toimipaikkaa. Sittemmin postiverkostoa on karsittu kovalla kädellä, kuten muuallakin Suomessa.

Vuoden 1971 Posti- ja lennätinlaitoksen esittelyfilmissä katsastetaan kesäinen Lappi. Keltaiset postiautot huristelevat Rovaniemeltä aina Länsi-Lappiin ja käsivarren reitille, jossa tarkastetaan muun muassa kolmen valtakunnan rajapyykki.

Vuonna 1972 valmistuneessa filmissä seurataan Posti- ja lennätinlaitoksen toimintaa talvella lomakeskus Muotkan Majalla Saariselän alueella, Kiilopään lähellä. Filmissä seurataan myös perinteistä poroerotusta sekä kolttien jumalanpalvelusta.