Hyppää pääsisältöön

Lapin postia

Pitkät etäisyydet ja vaihtelevat sääolot olivat Lapin postimiesten riesana vielä 1960- ja 1970-luvuilla. Autojen lisäksi kirjeitä ja paketteja kuskattiin välillä myös porolla.

Suomessa säännöllinen postinkuljetus aloitettiin jo 1600-luvun puolivälissä. 1960-luvulla Lapin selkosia liikennöivät postiautot olivat myös tärkeitä kulkuvälineitä, kun omia autoja oli vähän. Kovassa lumimyräkässä oivallinen kulkuväline oli myös telaketjuilla varustettu ”lumiauto”.

Vuonna 1960 Lapissa oli vielä tuhat Posti- ja lennätinlaitoksen toimipaikkaa. Sittemmin postiverkostoa on karsittu kovalla kädellä, kuten muuallakin Suomessa.

Vuoden 1971 Posti- ja lennätinlaitoksen esittelyfilmissä katsastetaan kesäinen Lappi. Keltaiset postiautot huristelevat Rovaniemeltä aina Länsi-Lappiin ja käsivarren reitille, jossa tarkastetaan muun muassa kolmen valtakunnan rajapyykki.

Vuonna 1972 valmistuneessa filmissä seurataan Posti- ja lennätinlaitoksen toimintaa talvella lomakeskus Muotkan Majalla Saariselän alueella, Kiilopään lähellä. Filmissä seurataan myös perinteistä poroerotusta sekä kolttien jumalanpalvelusta.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto