Hyppää pääsisältöön

Chamonix´sta Sankt Moritziin

Suomi aloitti kultamitalisarjansa jo ensimmäisissä talviolympialaisissa Chamonix´ssa vuonna 1924. Kultaperinne jatkui yli 40 vuotta.

Tietolaatikko

Chamonix 1924: Clas Thunberg 3 kultaa (pikaluistelu 1500 m, 5000 m, yhteispisteet), hopea (10 000 m), pronssi (500 m). Julius Skutnabb kulta (pikaluistelu 10 000 m), hopea (5000 m), pronssi (yhteispisteet). Ludovika ja Walter Jakobsson hopea (pariluistelu). Tapani Niku pronssi (18 km hiihto). Väinö Bremer - August Eskelinen - Ville Mattila - Heikki Hirvonen hopea (sotilaspartiohiihto).
Sankt Moritz 1928: Clas Thunberg 2 kultaa (pikaluistelu 500 m, 1500 m). Julius Skuttnabb hopea (pikaluistelu 5000 m). Jaakko Friman pronssi (pikaluistelu 500 m).
Lake Placid 1932: Veli Saarinen kulta (56 km), pronssi (18 km). Väinö Liikkanen hopea (56 km).
Garmisch-Partenkirchen 1936: Sulo Nurmela - Klaus Karppinen - Matti Lähde - Kalle Jalkanen kulta (4x10 km hiihto). Birger Wasenius 2 hopeaa (pikaluistelu 5000 m ja 10000 m), pronssi (1500 m). Antero Ojala pronssi (pikaluistelu 5000 m). Pekka Niemi pronssi (18 km hiihto).
Sankt Moritz 1948: Heikki Hasu kulta (yhdistetty). Martti Huhtala hopea (yhdistetty). Lauri Silvennoinen - Teuvo Laukkanen - Sauli Rytky - August Kiuru hopea (4x10 km hiihto). Lassi Parkkinen hopea (pikaluistelu 10000 m). Benjam Vanninen pronssi (50 km hiihto). Pentti Lammio pronssi (pikaluistelu 10000 m).

Edustusjoukkueen valttiässä kaksissa ensimmäisissä talvikisoissa oli luistelija Clas Thunberg. Chamonix´ssa hän otti kolme kultaa, neljä vuotta myöhemmin Sankt Mortizissa vielä kaksi.

Suomen hiihdon ensimmäinen olympiamitalisti oli Tapani Niku, joka kylki kipeänä saavutti pronssia Chamonix´n jääladuilla.

Lake Placidissa Suomi sai ensimmäisen hiihtokultansa, kun Veli Saarinen ja Väinö Liikkanen ottivat kaksoisvoiton.

Garmisch-Partenkirchenissä 1936 ruoka oli suomalaisten mielestä outoa, ja natsien politrukit hengittivät selostajien niskaan. Kisoista radioitiin jo ohjelmaa suomalaisiin koteihin.

Suomen ainoa kultamitali tuli hiihtoviestistä, jonka meikäläinen sankari oli ankkuri Kalle Jalkanen. Pekka Niemi sivakoi pronssia 18 kilometrillä.

Ensimmäisissä sodanjälkeisissä talviolympialaisissa 1948 suomalaisten vahvin laji oli yhdistetty, jossa Heikki Hasu ja Martti Huhtala ottivat kaksoisvoiton.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.