Hyppää pääsisältöön

Chamonix´sta Sankt Moritziin

Suomi aloitti kultamitalisarjansa jo ensimmäisissä talviolympialaisissa Chamonix´ssa vuonna 1924. Kultaperinne jatkui yli 40 vuotta.

Tietolaatikko

Chamonix 1924: Clas Thunberg 3 kultaa (pikaluistelu 1500 m, 5000 m, yhteispisteet), hopea (10 000 m), pronssi (500 m). Julius Skutnabb kulta (pikaluistelu 10 000 m), hopea (5000 m), pronssi (yhteispisteet). Ludovika ja Walter Jakobsson hopea (pariluistelu). Tapani Niku pronssi (18 km hiihto). Väinö Bremer - August Eskelinen - Ville Mattila - Heikki Hirvonen hopea (sotilaspartiohiihto).
Sankt Moritz 1928: Clas Thunberg 2 kultaa (pikaluistelu 500 m, 1500 m). Julius Skuttnabb hopea (pikaluistelu 5000 m). Jaakko Friman pronssi (pikaluistelu 500 m).
Lake Placid 1932: Veli Saarinen kulta (56 km), pronssi (18 km). Väinö Liikkanen hopea (56 km).
Garmisch-Partenkirchen 1936: Sulo Nurmela - Klaus Karppinen - Matti Lähde - Kalle Jalkanen kulta (4x10 km hiihto). Birger Wasenius 2 hopeaa (pikaluistelu 5000 m ja 10000 m), pronssi (1500 m). Antero Ojala pronssi (pikaluistelu 5000 m). Pekka Niemi pronssi (18 km hiihto).
Sankt Moritz 1948: Heikki Hasu kulta (yhdistetty). Martti Huhtala hopea (yhdistetty). Lauri Silvennoinen - Teuvo Laukkanen - Sauli Rytky - August Kiuru hopea (4x10 km hiihto). Lassi Parkkinen hopea (pikaluistelu 10000 m). Benjam Vanninen pronssi (50 km hiihto). Pentti Lammio pronssi (pikaluistelu 10000 m).

Edustusjoukkueen valttiässä kaksissa ensimmäisissä talvikisoissa oli luistelija Clas Thunberg. Chamonix´ssa hän otti kolme kultaa, neljä vuotta myöhemmin Sankt Mortizissa vielä kaksi.

Suomen hiihdon ensimmäinen olympiamitalisti oli Tapani Niku, joka kylki kipeänä saavutti pronssia Chamonix´n jääladuilla.

Lake Placidissa Suomi sai ensimmäisen hiihtokultansa, kun Veli Saarinen ja Väinö Liikkanen ottivat kaksoisvoiton.

Garmisch-Partenkirchenissä 1936 ruoka oli suomalaisten mielestä outoa, ja natsien politrukit hengittivät selostajien niskaan. Kisoista radioitiin jo ohjelmaa suomalaisiin koteihin.

Suomen ainoa kultamitali tuli hiihtoviestistä, jonka meikäläinen sankari oli ankkuri Kalle Jalkanen. Pekka Niemi sivakoi pronssia 18 kilometrillä.

Ensimmäisissä sodanjälkeisissä talviolympialaisissa 1948 suomalaisten vahvin laji oli yhdistetty, jossa Heikki Hasu ja Martti Huhtala ottivat kaksoisvoiton.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto