Hyppää pääsisältöön

Tapio Koivukari: Sumun lokikirja

Rauman saariston historia täydentyy romaanitrilogian päätösosassa. Romaanisarja alkaa 1800-luvun lopusta. Alussa luodot täyttyivät asukkaista ja meri antoi elannon.

Tietolaatikko

Tapio Koivukari ( s. 1959 )

Tuotantoa:
Luodetuulen maa ( romaani, 2002 )
Missä aallot murtuvat ( romaani, 2005 )
Meren yli, kiven sisään ( romaani 2007 )
Maista, niin muistat ( novellikokoelma 2008 )
Sumun lokikirja ( romaani 2009 )

Sumun lokikirja kuvaa sodan jälkeistä jälleenrakentamisen aikaa aina 1960-luvulle saakka. Vaikka sota oli hävitty, se tiesi raumalaisille töitä. Kun Suomi teollistuu ja vaurastuu, luodot tyhjenevät talvisin ja kesäisin niitä kansoittavat enää huvila-asukkaat.

Tapio Koivukari on ollut tuotannossaan aina pieneläjien puolella. Sumun lokikirjassa hänen huolenaiheinaan ovat kovia kokeneet lapset ja pakolaiset. Rauman kautta länteen pyrkivät virolaiset ja inkeriläiset. Paikalliset kalastajat saivat lisätienestejä kuljettamalla heitä salaa Ruotsiin. Laajemmin tätä Tapio Koivukari on kuvannut romaanissaan Meren yli, kiven sisään.

Teksti: Seppo Puttonen ja Nadja Nowak