Hyppää pääsisältöön

Tapio Koivukari: Sumun lokikirja

Rauman saariston historia täydentyy romaanitrilogian päätösosassa. Romaanisarja alkaa 1800-luvun lopusta. Alussa luodot täyttyivät asukkaista ja meri antoi elannon.

Tietolaatikko

Tapio Koivukari ( s. 1959 )

Tuotantoa:
Luodetuulen maa ( romaani, 2002 )
Missä aallot murtuvat ( romaani, 2005 )
Meren yli, kiven sisään ( romaani 2007 )
Maista, niin muistat ( novellikokoelma 2008 )
Sumun lokikirja ( romaani 2009 )

Sumun lokikirja kuvaa sodan jälkeistä jälleenrakentamisen aikaa aina 1960-luvulle saakka. Vaikka sota oli hävitty, se tiesi raumalaisille töitä. Kun Suomi teollistuu ja vaurastuu, luodot tyhjenevät talvisin ja kesäisin niitä kansoittavat enää huvila-asukkaat.

Tapio Koivukari on ollut tuotannossaan aina pieneläjien puolella. Sumun lokikirjassa hänen huolenaiheinaan ovat kovia kokeneet lapset ja pakolaiset. Rauman kautta länteen pyrkivät virolaiset ja inkeriläiset. Paikalliset kalastajat saivat lisätienestejä kuljettamalla heitä salaa Ruotsiin. Laajemmin tätä Tapio Koivukari on kuvannut romaanissaan Meren yli, kiven sisään.

Teksti: Seppo Puttonen ja Nadja Nowak

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto