Hyppää pääsisältöön

Maan hallitus kansan palvelijana

Vuonna 1949 valmistuneen valistusfilmin mukaan Suomen kansaa odotti onnellinen tulevaisuus, kun maan hallitus ponnisteli sen hyväksi voimiaan säästämättä.

”Syömisestä ei tässä maassa ole pulaa”, todetaan filmissä tyytyväisenä, vaikka sodan jälkeen vielä monia elintarvikkeita säännösteltiin.

K. A. Fagerholmin heinäkuussa 1948 muodostettu hallitus oli SDP:n vähemmistöhallitus, joka ehti olla vallassa vajaat kaksi vuotta.

SKDL ei enää ollut tässä hallituksessa mukana ja kommunistien vaikutusvaltaa pyrittiin patoamaan muutenkin ns. vaaran vuosien jälkeen. Kommunistinen Valpo lakkautettiin ja sen tilalle perustettiin Supo.

Hallitus aloitti toimintansa taloudellisessa noususuhdanteessa, jonka ansiosta sota-ajan säännöstelyä voitiin purkaa. Pian taloudellinen tilanne vaihtui kuitenkin taantumaksi ja työttömyys kasvoi.

Teksti: Reijo Perälä

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto