Hyppää pääsisältöön

Järjetöntä jätebisnestä

Jätehuolto on kovaa bisnestä. Sen näkee siitä, miten hanakasti alan toimijat puukottavat toisiaan selkään.

Sain kuulla aimo annoksen kilpailijan mustamaalaamista, kun valmistelin tämänviikkoista MOT-ohjelmaa. Jätteenkuljetusyhtiön pomo puhui pahaa kilpailevasta yrityksestä minkä ehti. Etujärjestöpamppu haukkui lupaviranomaisia niin, että korvani punottivat. Kunnallisen jätehuoltoyhtiön johtaja puolestaan moitti kilpailijaa markkinoiden pilaamisesta.

Mistä moinen pahansuopaisuus? Yksi selitys on, että jätehuollossa on kyse isoista rahoista. Syynä tähän on EU:n vaatimus jätteiden hyödyntämisen lisäämisestä. Yhä vähemmän jätettä saa päätyä kaatopaikoille.

Toinen syy on kotoperäinen. Meillä on muutettu jätelakia siten, että se suosii jätealan yrityksiä. Ne voivat kerätä vain taloudellisesti tuottoisat elinkeinoelämän jätteet ja jättää vaikeasti hyödynnettävät jätteet kuntien hoidettavaksi.

Lainmuutos on myös lisännyt pitkän matkan jätekuljetuksia. Jätteiden kuljettaminen on halvempaa kuin niiden käsitteleminen. Jätettä kannattaa siis rahdata sinne, missä sitä voi käsitellä halvimmalla tai minne sen voi halvimmalla haudata.

Näin kymmeniä tuhansia tonneja jätettä liikkuu turhaan pitkin Suomen teitä. Jätekuormat kulkevat lähinnä etelästä Keski- ja Itä-Suomeen, vaikka jätteille olisi tilaa myös etelän kaatopaikoilla. Halvat jätemaksut ohjaavat siis jätehuoltoa.

Maalaisjärjellä ajateltuna touhussa ei ole mitään järkeä. Rekkaralli lisääntyy, ja se tietää lisää melua ja päästöjä. Mutta kyse ei olekaan järjestä tai ympäristöstä vaan rahasta.

Jätealan yrityksen kannalta olennaista on, että se saa jätteen käsiteltyä tai sijoitettua kaatopaikalle mahdollisimman halvalla. Siksi MOT-ohjelmassa esitelty Lassila & Tikanojakin ajaa teollisuus- ja muuta yritysjätettä Etelä-Suomesta Varkauteen.

Ja jätebisneksen arvo vain kasvaa, sillä jätteiden käsittely on tulevaisuudessa entistä kalliimpaa. Valtio suunnittelee myös korottavansa jäteveroa. Voittajia ovat valtion lisäksi jätealan yritykset, mutta myös kunnalliset jätehuoltolaitokset ja -yhtiöt. Parhaiten kannattavien jätehuoltoyhtiöiden voitot ovat jo nykyään yli kymmenen prosenttia liikevaihdosta.

Kannattava jätebisnes on siis tulevaisuudessa entistä kannattavampaa.
 

Kommentit