Hyppää pääsisältöön

Veikko Kankkoselle olympiakultaa

Innsbruckissa 1964 Veikko Kankkonen toi Suomelle kaikkien aikojen toisen olympiavoiton mäkihypyssä. Kotona Suomen mitalimiestä odotti kansalaisten hurmioitunut vastaanotto.

Tietolaatikko

Veikko Kankkonen (s. 1940) oli viisinkertainen Salpausselän voittaja ja kaksinkertainen Keski-Euroopan mäkiviikon kultamitalisti
Innsbruckin normaalimäen tulokset: 1) Veikko Kankkonen 229.9 pistettä 2) Toralf Engan NOR 226.3 p. 3) Torgeir Brandtzaeg NOR 222.9 p.
Innsbruckin ison mäen kilpailussa Veikko Kankkonen otti hopeaa

Epävarma avaushyppy normaalimäen kilpailussa jätti Kankkosen sijalle 29. Toisella kierroksella ponnistus osui kohdalleen, ja hyppy ylsi 80 metriin.

Myöhemmin Kankkonen sanoi suorituksen tapahtuneen "kuin hurmoksessa". Se oli kilpailun paras leiskaus ja nosti Kankkosen neljännelle tilalle.

Ratkaisu jäi kiduttavasti viimeisen kierroksen päätöshyppyyn. Kankkosen 79 metrin pituinen loikka varmisti Suomen kullan ja kirvoitti riemun kotiyleisöistä.

Selostaja Pekka Tiilikainen suhtautui lopputulokseen suomalaisen nöyrästi ja vähäeleisesti: "Kultamitali on Suomen, ei suunnaton voitto pisteissä, mutta sentään Suomen suksen ja Suomen miehen loistava suoritus. Se antaa meille oikeuden olla iloisia, vaikka ylpeyttä emme halua nostaa esiin."

Kisajoukkueen palatessa kotiin väkijoukot sentään innostuivat kiljumaan kovaan ääneen Kankkosen ja kaksi kultaa hiihtäneen Eero Mäntyrannan nimiä.

Urheiluruutu tallensi tunnelmia kisaa seuraavasta kotikatsomosta. Vaikka suurin osa kuvasta on mykkää, omaisten tunteet välittyvät silti väkevinä vuosikymmenien takaakin.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit