Hyppää pääsisältöön

Enkeleitä onko heitä?

Enkeleiden ulkomuoto on vaihdellut historian saatossa. Siipensäkin enkeli sai vasta jälkeenpäin.

Enkelihahmot kuvattiin aluksi miespuolisina siivettöminä olentoina. Nykyajan enkeleitä muistuttavat Kreikkalaisessa mytologiassa esiintynyt siivekäs voiton jumalatar Nike ja Roomalaisten vastine Victoria.

Antiikin taiteen vaikutuksesta kirkkotaiteessakin alettiin 300-luvulla maalata enkeleille siivet, jotta heidät voisi erottaa kuolevaisista.

Keskiajalla enkelihahmoksi vakiintui androgyyni, sukupuoleton olento.

1600-luvun alussa enkelikuvastossa tapahtui muutos. Enkeli sai naisen hahmon ja taiteessa nähtiin ensimmäiset merkit suojalusenkeliaiheista.

1800-luvun jälkeisessä taiteessa enkeleitä alettiin kuvaamaan maallisemmissa merkeissä, kuten Hugo Simbergin maalauksessa Haavoittunut enkeli.

Teksti: Heidi Sommar

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto