Hyppää pääsisältöön

Kolmonen ja Vanamo: Joulu ennen vanhaan

"Porsaanpakara" ja lipeäkala saavat kyytiä, kun Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo näyttävät, miten jouluruuat ennen vanhaan pitkän kaavan mukaan valmistettiin.

Olennaista oli aloittaa ruuanvalmistus hyvissä ajoin, sillä hoppu ei ollut hyväksi näiden ruokien kanssa. Oikeaan tunnelmaan virittyminen onnistuu myös parhaiten oikeanlaisessa paikassa. "Haepas sinä aivan ensiksi tänne se kaljasaavi turpoomaan."

Kun maltaat ovat saavissa ja hiivat kohdallaan, on aika siirtyä lipeäkalan pariin. Lipeäkala saakin tekeytyä sellaiset 5-6 vuorokautta.

Vanha sanonta "joka keitetyn paistaa, se makean maistaa" pätee erityisen hyvin kinkun kohdalla. Keittämisen jälkeen kinkku vuorataan taikinakuorella ja se saa paistua uunissa hitaasti.

Myös rosolli on tehtävä hyvissä ajoin. Tarkistathan suolat ja hapot. Kastikkeeksi sopii hapankerma. Lipeäkalalle puolestaan valmistetaan valkokastike.

Saunan jälkeen kelpaa pukea pellavapaidat päälle ja käydä pöytään.

Lue lisää:

Reisille taputeltavat tahvanaiskakkarat ja muut joulun perinneruuat Kolmosen ja Vanamon tapaan

"Kun joulusahtia juo kunnolla, niin tulee hyvä ohravuosi, jos juo liikaa, niin ohrat menee lakoon", järkeilee keittiömestari Vanamo. Tarjolla on joulusahdin lisäksi mm. ruiskuorikinkkua ja suutarin joulukalaa.

Keskustele