Hyppää pääsisältöön

Myllylän ensimmäinen olympiavoitto

Mika Myllylä voitti 30 km:n työlään kisan Naganon olympialaisissa 1998 ja toi Suomen mieshiihtäjille ensimmäisen olympiakullan 22 vuoteen.

Tietolaatikko

30 km:n hiihdon (p) tulokset: 1) Mika Myllylä FIN 1.33.55,8 2) Erling Jevne NOR 1.35.27,1 3) Silvio Fauner ITA 1.36.08,5 4) Jari Isometsä FIN 1.36.51,4 5) Fulvio Valbusa ITA 1.37.21 6) Harri Kirvesniemi FIN 1.37.45,9 7) Marco Albarello ITA 1.38.07 8) Giorgio Di Centa ITA 1.38.14 9) Vladimir Legotin RUS 1.38.28 10) Per Elofsson SWE 1.38.47

Edellisen miesten kultamitalin oli saavuttanut Suomen viestijoukkue vuoden 1976 talviolympialaisissa.

Myllylä oli samalla ensimmäinen 30 km:n olympiavoittaja sitten Eero Mäntyrannan, joka vuonna 1964 hiihti kultaa Innsbruckissa.

Naganon kilpailu käytiin vaikeissa olosuhteissa: rata oli raskas, ja lumipyry vaikeutti hiihtoa. Jari Isometsä sijoittui neljänneksi, Harri Kirvesniemi kuudenneksi.

Myllylä otti Naganossa myös pronssia 10 km:n perinteisen tyylin kilpailussa sekä 4 x 10 km:n viestissä.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Pekan perillinen -radioseikkailussa Lipponen pelastaa tyttärensä ja rakkaansa

  Lipponen ja Korkki selvittävät Pekan tyttären sieppausta.

  Prinssieversti, ylipiäjohtaja Pekka Lipponen hoitaa kaikessa rauhassa öljyahväärejään San Diegossa, kun hotellihuoneeseen lähetetään uhkaileva papukaija ja puhelimessa lausutaan Hirtettyjen balladia. Yöjuna vie Lipposen ja palvelijansa Pavel Pohjosen Meksikoon, jossa he sotkeutuvat ensitöikseen markiisittaren tyttären sieppaukseen. Mutta kuka onkaan tämä suomalaissukuinen öljykenttien omistajatar?

 • Noita Nokinenä toi särmää juhlapyhien pumpulinpehmeään idylliin

  Noita Nokinenä ihastutti radiossa

  Näyttelijä Marja Korhosen esittämä Noita Nokinenä oli käsikirjoittaja Toini Vuoriston luoma rakastettu hahmo Ylen lastenkuunnelmissa. Noita Nokinenän seikkailuja kuultiin radiossa ensimmäisen kerran jo vuonna 1963 osana Pikkuväen satujoulu -ohjelmaa. Omana ohjelmanaan Noita Nokinenä viihdytti kuuntelijoita vuosien 1970–1985 pääsiäisinä, juhannuksina sekä jouluisin.

 • ”Joutui hyppäämään avantoon, että kamerat käy ja kukaan ei neuvonut" – Outi Popp teki tv-debyyttinsä Tuubissa

  Toimittaja–kirjailija muistelee aikaansa Tuubi-sarjassa.

  Outi Popp liittyi Tuubi-musiikkisarjan toimittajakaartiin vuonna 1983. Hectorin ja Freemanin lisäksi juontotehtävissä nähtiin myös Tapio Liinoja. Popp muisteli vaiheitaan musiikkisarjassa Elävälle arkistolle vuoden 2017 syksyllä. Vuonna 1979 käynnistyneessä musiikkisarjassa nähtiin sen alkuvuosien tapaan edelleen varsin rockpainotteista musiikkivideotarjontaa.

 • Isien sota -sarja nosti esiin sotilaiden lasten selviytymistarinat

  Palkittu dokumenttisarja vuodelta 2011

  Millaista oli elää perheessä, jonka isän sota oli suistanut raiteiltaan? Tai miten hyväksyä se, ettei sodan takia tiennyt isästään mitään? Miksi sota pääsi arpeuttamaan jopa useaa sukupolvea? Maija Kaipaisen vuonna 2011 ohjaama, palkittu dokumenttisarja kertoi kuusi hätkähdyttävää tarinaa sotilaiden lasten näkökulmasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto