Hyppää pääsisältöön

Pasilan tv-torniin pyörivä ravintola

Yleisradiossa suunniteltiin 1950-luvun lopulla, että Pasilaan tai Linnanmäelle rakennettavaan linkkitorniin tulee pyörivä ravintola 135 metrin korkeuteen.

Suunnitelmissa oli, että ravintola pyörähtää ympyrän kerran tunnissa, jolloin jokainen asiakas näkee yläilmoista koko Helsingin.

Yleisradion johdon mielestä linkkitorni voitaisiin rakentaa joko Linnanmäelle tai Pasilaan.

Tornin teräsbetonisesta alaosasta piti tulla 117 metriä korkea. Sen yläpuolella olisi ollut 73 metriä korkea antennimasto. Merenpinnasta 135 metrin korkeudella olisi ollut näköalatasanne ja sen yläpuolella pyörivä ravintola.

Linkkitornin rakentaminen oli ajankohtaista laajenevan tv-toiminnan vuoksi. Ensimmäinen tv-lähetin oli Stadionin tornissa, mutta teknistä kapasiteettia kaivattiin lisää.

Ajatukset pyörivästä ravintolasta jäivät kuitenkin toteuttamatta, vaikka mallia haettiin Tokiosta asti. Pasilan nykyinen, 146 metriä korkea linkkitorni valmistui ilman ravintola- ja näköalalisukkeita vasta 1983.

Päätös tv-keskuksen rakentamisesta Pasilaan tehtiin 1956. Pitkään osa toiminnoista oli sijoitettu Pasilaan ja osa Kesäkadulle Töölöön. Kaikki toiminnot keskitettiin Pasilaan vasta 1990-luvun alussa, jolloin Kesäkadun kiinteistö myytiin.

Teksti: Reijo Perälä