Hyppää pääsisältöön

Pasilan tv-torniin pyörivä ravintola

Yleisradiossa suunniteltiin 1950-luvun lopulla, että Pasilaan tai Linnanmäelle rakennettavaan linkkitorniin tulee pyörivä ravintola 135 metrin korkeuteen.

Suunnitelmissa oli, että ravintola pyörähtää ympyrän kerran tunnissa, jolloin jokainen asiakas näkee yläilmoista koko Helsingin.

Yleisradion johdon mielestä linkkitorni voitaisiin rakentaa joko Linnanmäelle tai Pasilaan.

Tornin teräsbetonisesta alaosasta piti tulla 117 metriä korkea. Sen yläpuolella olisi ollut 73 metriä korkea antennimasto. Merenpinnasta 135 metrin korkeudella olisi ollut näköalatasanne ja sen yläpuolella pyörivä ravintola.

Linkkitornin rakentaminen oli ajankohtaista laajenevan tv-toiminnan vuoksi. Ensimmäinen tv-lähetin oli Stadionin tornissa, mutta teknistä kapasiteettia kaivattiin lisää.

Ajatukset pyörivästä ravintolasta jäivät kuitenkin toteuttamatta, vaikka mallia haettiin Tokiosta asti. Pasilan nykyinen, 146 metriä korkea linkkitorni valmistui ilman ravintola- ja näköalalisukkeita vasta 1983.

Päätös tv-keskuksen rakentamisesta Pasilaan tehtiin 1956. Pitkään osa toiminnoista oli sijoitettu Pasilaan ja osa Kesäkadulle Töölöön. Kaikki toiminnot keskitettiin Pasilaan vasta 1990-luvun alussa, jolloin Kesäkadun kiinteistö myytiin.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto