Hyppää pääsisältöön

13. päivä: YK:n Ilmastokokousten romahdus - mitä tilalle?

Luottamus siihen, että YK:n alaiset ilmastokokoukset johtaisivat sitovaan ja kaikkien maiden hyväksymään ilmastosopimukseen, on romahtanut.

Keskustelut messukeskus Bella Centerin pääsalissa jatkuvat edelleen lauantaina iltapäivällä (14.45 Suomen aikaa). Vaikka puheenjohtaja tuon tuostakin muistuttaa, että olisi jo aika päättää täysistunto - niin kuin joidenkin uutistietojen mukaan olisi jo tapahtunutkin - ja lähteä kotiin, puheenvuoropyyntöjen määrä ei ole ehtymään päin. Sekaannus täällä luodun niin sanotun "Kööpenhaminan julistuksen" suhteen jatkuu eikä sen status tunnu selviävän millään.

Osa neuvottelijoista oli tänään iltapäivällä paiskinut töitä 48 tuntia putkeen.

Nyt, vihdoin, kello 16.25 Suomen aikaa, Kööpenhaminan kokous julistettiin päättyneeksi. Seuraavaksi syön jotakin ja jätän Bella Centerin taakseni. Sitten on aika analysoida, mitä oikein on saatu aikaan...

... No niin, palataan asiaan:

Mistä oltiin yhtä mieltä? 

Yksimielisyys, jota YK:n päätökset edellyttävät, saavutettiin lopulta varsinaisen ilmastosopimuksen suhteen vain yhdessä asiassa. COP eli YK:n ilmastokokous sai sovittua, että "merkitään muistiin" niin sanottu Kööpenhaminan julistus.

Siinä kaikki.

Kööpenhaminan julistus (Copenhagen Accord)

Kööpenhaminan julistus on puolestaan julkilausuma, jonka Yhdysvallat viime yönä harsi kasaan erityisesti Kiinan, Intian, Brasilian ja Etelä-Afrikan kanssa.

Viimeisimmän luonnosversion mukaan julistuksessa todetaan, että vaarallisen ilmastonmuutoksen välttämiseksi ja maapallon lämpenemisen rajoittamiseksi 2 asteeseen "me tulemme parantamaan" (we shall enhance) yhteistyötä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Lisäksi mainitaan, että tätä varten päästöihin tarvitaan "syviä leikkauksia" ja että päästöjen tulee alkaa vähetä "mahdollisimman pian".

Teksti on siis kovin ympäripyöreää. Lisäksi päästöleikkausten suuruudet jäivät kokonaan määrittelemättä. Julistus toteaa, että siihen sitoutuvat maat toimittavat päästöleikkaustavoitteensa vuodelle 2020 ensi tammikuun loppuun mennessä. EU esimerkiksi ei pidä tulosta niin onnistuneena, että se korottaisi omia vähennystavoitteitaan vuodelle 2020 jo ilmoitetusta 20 prosentista 30 prosenttiin.

Kotiläksy tammikuulle 2010: maiden päästövähennykset 2020 mennessä. 

Kööpenhaminan julistus ei ole YK-sopimus 

Kööpenhaminan julistuksen merkityksestä ja statuksesta käytiin kokouksessa keskustelua vielä pitkälle iltapäivään.  Kävi selväksi, että julistus ei ole YK:n ilmastokokouksen tuottama, vaan täysin sen ulkopuolelta tupsahtanut paperi. Sen on laatinut pieni joukko maita, eivätkä kaikki ole sitä hyväksyneet. Varsinkaan Venezuela, Bolivia, Nicaragua, Ecuador ja Kuuba eivät aio julistusta allekirjoittaa.

Eikä tässä kaikki. Tänään käydyssä loppukeskustelussa jopa maat, jotka olivat vahvasti mukana julistuksen luomisessa, kuten Etelä-Afrikka, huomauttivat, että julistus on ainoastaan merkitty tiedoksi, eikä se ole COP:n tuote eikä myöskään millään muotoa sitova. Pakistan lisäksi korosti, että julistusta ei myöskään tule käyttää jatkoneuvottelujen pohjana. Intia, Kiina ja Saudi-Arabia olivat laajasti ottaen samoilla linjoilla.

Kokous totesikin, että Kööpenhaminan julistus tullaan tulostamaan tyhjälle paperille, ilman YK:n ja sen alaisen ilmastokokousorganisaatio UNFCCC:n logoja. Se, minkä organisaation alaisuudessa Kööpenhaminan julistusta ja sen mukaisia toimia tullaan hallinnoimaan, jäi vielä hieman epäselväksi.

Sudan puolestaan ilmoitti viimeisessä puheenvuorossaan, että se on kokouksen tuloksesta innoissaan. Miten ikinä se sitten pitääkään tulkita.

Kuolinisku YK:n ilmastoprosessille? 

Vaikka kokouksessa sovittiin myös seuraavista COP-neuvotteluista ja YK:n alaisen ilmastoprosessin jatkosta, joidenkin neuvottelijoiden mukaan Kööpenhaminan COP15 tuli lähinnä todistaneeksi YK-järjestelmän toimimattomuuden. Kaikki edellytykset ja valmiudet uudelle sitovalle sopimukselle olivat olemassa, mutta silti se jäi saamatta.

Missä ihmeessä se Phil Jones on, kyseli skeptinen jääkarhu Bella Centerissä pari päivää sitten.

Siitä epäonnistumisessa ei kuitenkaan ollut kyse, etteivätkö valtiot ottaisi ilmastonmutoksen uhkaa vakavasti. Sen nimiin vannoivat kaikki.

Itse asiassa vielä viime viikonvaihteessa kaikki vaikutti hyvältä ja toiveet olivat erittäin korkealla. Silti seurasi mahalasku. Lopujen lopuksi vanhat jakolinjat ja ideologiset vastakkainasettelut tuhosivat yhteistyön.

Se, että uutta "sopimusta" on kehuttu tärkeäksi askeleeksi, historialliseksi ja merkitykselliseksi, tuntuu liioittelulta. Pikemminkin nyt lienee pohdittava sitä, pitäisikö uutta ilmastosopua hakea ohi YK:n ja erityisesti niiden maiden kesken, jotka ovat suurimpia päästäjiä tai muuten työhön halukkaita.

Kokous on ohi.

Toivottavasti tämä Kööpenhaminan pettymys ei vie intoa niiltä, jotka työtään ilmastonsuojelun puolesta yhä jatkavat.

Huomenna kohti kotia.

Pasi Toiviainen

(teksti ja kuvat)

Kommentit
 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

 • Kultainen noutaja

  Opettavaisen tarinan kansalle nosti esiin Kajo.

  "...Ahneuksissaan mies saunoi itsensä henkihieveriin. Liian kova konsti se selvästi oli, pakkosaunonta, mietti hän..."

 • Käynti pienenä

  Soittoa ja tapahtumia mielen sisällä, pääasiassa.

  Olo on kuin koira murisisi jossain. Tai murisisi jokin paljon pahemepi. Paholainen, seitinohuen ulottuvuuksienvälisen suihkuverhon takana murisisi vaikka.

 • Kelluessaan

  Mielihavaintoja veden piirissä ollessa

  Vesi oli suolatonta, ja siksi välillä kirveli nenässä. Paradoksaalista oli se, että kirveli juuri suolattomuus, eikä -lallisuus, kuten maallikko helposti luulisi.

 • Tyhmä jo pienenä

  Toistuvan yksinkertaisuutensa lamentaatioasialla on Kajo.

  "Jos ei lasketa sitä, että aikuisessa ihmisessä on lihaa ja luuta enemmän kuin lapsessa, ja laajempi nahka-osa hänellä kuin silkohapsena oli, niin melko vähän muuttuu ihminen elämänsä aikana..."