Hyppää pääsisältöön

Miisa pyrki pinnalle Amerikassa

Suomalainen pop pyrki jo 1990-luvulla innokkaasti maailmalle. Turkulaista Miisa Päällysahoa vietiin vuonna 1995 kovalla vauhdilla USA:n markkinoille.

Miisan (1970–2016) tuottajana toimi ruotsalainen Cris Owen, jonka suojatteihin kuului myös Janina Frostell. Amerikkalaisen Ichiban Recordsin suomalaissukuinen omistaja Nina Easton kiinnostui Miisasta, ja levy-yhtiö järjesti hänelle raflaavan mainoskampanjan.

Suomalaisen popin kansainvälinen läpimurto oli vielä tekemättä, ja Miisastakin odotettiin sen suorittajaa. A-Brosin juttu tähden pressitilaisuudesta on kuitenkin epäilevä.

Laulajan kerrottiin esiintyneen loppuunmyydyissä konserteissa, joiden katsojamäärät vaihtelivat 25 000 ja 50 000 hengen välillä. A-Brosissa Miisa itse kuittaa jutut mainosihmisten liioitteluksi: kyse oli festivaaleista, joissa oli mukana kymmeniä muitakin artisteja.

Miisan kaksi singleä nähtiin Billboard-lehden tanssilistalla, mutta Amerikan valloitus jäi lopulta tekemättä. Miisa palasi Suomeen, ja elämä manhattanilaisessa kattohuoneistossa jäi haaveeksi. Hän vetäytyi julkisuudesta ja työskenteli meikkaajan. Cris Owen paljasti myöhemmin kirjassaan, että Miisa esiintyi aina playbackina ja levyillä hänen sijaan lauloi Karin Strömfelt.

Kommentit