Hyppää pääsisältöön

Prosenttiliike haki tasapainoa rikkaiden ja köyhien välille

Meillä menee Suomessa hyvin, mutta osaammeko me jakaa omastamme? Mitä jos sinä antaisit prosentin tuloistasi kehitysyhteistyöhön?

Internetin kautta annettavat "aineettomat" joululahjat kehitysmaan ihmisille tulivat varsin suosituiksi 2000-luvulla. Mutta jo 1980-luvulla ihmisten sosiaalista omaatuntoa ja yhteisvastuuta heräteltiin valistuksella sekä ns. prosenttiliikkeellä.

Valistus pakotti suomalaisetkin katsomaan pintaa syvemmälle. "Rikkailla mailla on paljon kaikkea. Näyttää helposti siltä, että kehitysmailla ei ole muuta kuin ihmisiä. Mutta kehitysmailla on rikkauksia, joita me kehittyneen maailman ihmiset niin mielellämme käytämme."

Yksi keino taloudellisen epäsuhdan korjaamiseksi on, että rikkaat antavat omastaan köyhemmilleen.

"Monien afrikkalaisten heimojen keskuudessa pidetään sopimattomana sitä, että joku syö tai juo yksin toisten seurassa. Ei ihme, että afrikkalaisten on niin vaikeaa ymmärtää kehittyneiden teollisuusmaiden ihmisiä", kerrotaan tietoiskussa, jolla kehotetaan lahjoittamaan prosentti tuloistaan kehitysapuun.

Jotta viesti menisi paremmin perille, on molempien kuvitukseksi valittu suomalaisperhe, joka rauhallisesti ja turvallisesti kokoontuu yhteisen pöydän ääreen syömään.

Teksti: Seija Aunila ja Petra Himberg

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto