Hyppää pääsisältöön

Prosenttiliike haki tasapainoa rikkaiden ja köyhien välille

Meillä menee Suomessa hyvin, mutta osaammeko me jakaa omastamme? Mitä jos sinä antaisit prosentin tuloistasi kehitysyhteistyöhön?

Internetin kautta annettavat "aineettomat" joululahjat kehitysmaan ihmisille tulivat varsin suosituiksi 2000-luvulla. Mutta jo 1980-luvulla ihmisten sosiaalista omaatuntoa ja yhteisvastuuta heräteltiin valistuksella sekä ns. prosenttiliikkeellä.

Valistus pakotti suomalaisetkin katsomaan pintaa syvemmälle. "Rikkailla mailla on paljon kaikkea. Näyttää helposti siltä, että kehitysmailla ei ole muuta kuin ihmisiä. Mutta kehitysmailla on rikkauksia, joita me kehittyneen maailman ihmiset niin mielellämme käytämme."

Yksi keino taloudellisen epäsuhdan korjaamiseksi on, että rikkaat antavat omastaan köyhemmilleen.

"Monien afrikkalaisten heimojen keskuudessa pidetään sopimattomana sitä, että joku syö tai juo yksin toisten seurassa. Ei ihme, että afrikkalaisten on niin vaikeaa ymmärtää kehittyneiden teollisuusmaiden ihmisiä", kerrotaan tietoiskussa, jolla kehotetaan lahjoittamaan prosentti tuloistaan kehitysapuun.

Jotta viesti menisi paremmin perille, on molempien kuvitukseksi valittu suomalaisperhe, joka rauhallisesti ja turvallisesti kokoontuu yhteisen pöydän ääreen syömään.

Teksti: Seija Aunila ja Petra Himberg