Hyppää pääsisältöön

Jaakko Salovaara, JS 16

Turkulaisesta Jaakko Salovaarasta tuli vuosituhannen vaihteessa suomalaisen tanssimusiikin kansainvälisen läpimurron arkkitehti.

Salovaara tuotti miljoonia kappaleita myyneet Daruden ja Bomfunk MC´sin levyt. Hän myös sävelsi Bomfunkin kappaleet, vaikkei hän itse "heti ymmärtänyt Freestyler-hitin loistavuutta".

Menestystä edelsi kymmenen vuoden harjoitteluvaihe, jossa laatustandardina oli Music TV:n tarjonta.

Daruden Sandstormin menestys perustui omaleimaiseen soundiin, jota sen jälkeen kopioitiin laajalti.

Bomfunkin läpimurron takana oli Sonyn päätös asettaa bändi etusijalle kaikkien tytäryhtiöiden promootiossa.

Myyntimenestykset toivat runsaasti työtarjouksia ulkomailta. Salovaara teki remixauksia mm. Britney Spearsille.

Kärkisijoitukset listoilla loivat myös kovia paineita synnyttää uusia hittejä. Kun Daruden Feel the beat ylsi Iso-Britannian listan viitoseksi, juuri mikään media ei enää noteerannut sitä Sandstormin megasuosion jälkeen.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto