Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Mitä sitten tapahtui? No ei mitään

Heikki ja Kaija -sarja
Heikki ja Kaija -sarja heikki ja kaija

Kotimainen 1960-luvun draamasarja Heikki ja Kaija on yksi Elävän arkiston suosikkeja. Sarjasta löytyy jakso nimeltä ”Pari päivää jouluun”, joka kuulosti juuri sopivalta julkaistavaksi arkistossa nyt joulun alla. Tämä oli ensikosketukseni sarjaan, jonka viimeiset jaksot esitettiin jo ennen kuin olin syntynyt.

Jakso alkoi niin kuin odotinkin, Heikki ja Kaija tekevät joulusuunnitelmia, tunnelma on iloinen. Mutta sitten tapahtuu jotain odottamatonta, raskaana oleva Kaija alkaa voida huonosti, aluksi hän valittelee selkäkipua, mutta lopulta vaikeroi jo kaksinkerroin maassa.

Joulutunnelma saa yhä dramaattisempia sävyjä kun lääkäri hälytetään paikalle ja Heikki kuulee tylyn tuomion. Kaija on saamassa keskenmenon ja tarvitsee pikaisesti sairaalahoitoa. Tunnelma on raskas kun Heikki istuu sohvalla makaavan Kaijan viereen ja silittää tämän kämmentä. Kaija toteaa, että joulu meneekin sitten hänen osaltaan sairaalassa ja kääntää päänsä surullisena pois.

Olin yllättänyt näin synkästä jaksosta, joka esitettiin televisiossa vain kaksi päivää ennen joulua vuonna 1969. Ajattelin, että osattiinpa sitä koukuttaa katsojia tv-sarjan pauloihin jo 60-luvulla. Yllättävä käänne jäi vaivaamaan ja tuntui ettei asiaa voi jättää tähän, etenkään näin joulun alla.

Artikkeli ohjelmaotteineen nousi heti suosituimpien listalle Elävässä arkistossa. Ajattelin, että olisi mainio joululahja laittaa arkistoon vielä otteita seuraavastakin jaksosta, jotta katsojat saisivat tietää miten tarinassa kävi ja saisinpa itsekin mielenrauhan.

Maanantai-aamuna tv-arkiston pöydällä odotti tilaamani nauha. Jakson nimi oli ”Kotilinna” ja kuvittelin jo miten Kaija pääsee ehkä sairaalasta kotiin, vieritetään kyyneleitä, Heikki tukemassa vaimoaan... Työnsin kasetin nauhuriin ja odotin. Ensimmäinen kuva oli talvinen maantie. Sitten linja-auto. Sitten nainen touhottamassa, että Heikki ja Kaija tulevat käymään. Toinen linja-auto. Missä kaikki draama, ajattelin. Tuliko keskenmeno? Miten Kaija voi? Miten joulunvietto onnistui suuren menetyksen keskellä? Ei vastauksia. Sen sijaan katselen, kuinka Heikki ja Kaija saapuvat iloisena ystävänsä luo vierailulle.

Olen pettynyt. Kaikki näyttää olevan hyvin. Odotan koko puolen tunnin jakson ajan, että tapahtumiin viitattaisiin jotenkin, vaikka keskustelussa. Ei mitään. Elämä on selvästikin jatkunut, joulu mennyt, vuosikin vaihtunut.

Olen tottunut siihen, että pienistäkin käänteistä lypsetään kaikki irti. Oli kyseessä sitten talkshow tai saippuasarja, kaivetaan jokaisesta silmien muljautuksesta ja käden heilautuksesta draamaa. Yleensä ohjelma keskeytetään herkullisimmalla hetkellä ja takuulla jatketaan samasta seuraavalla kerralla. Mieluiten vielä kerrataan aiemmin nähtyä huippuhetkeä ja vasta kun odotusta on tarpeeksi pitkitetty, katsoja palkitaan näyttämällä, mitä sitten tapahtui.

Heikkiä ja Kaijaa esitettiin televisiossa noin kerran kuussa. Ehkä se selittää miksei aiemman jakson tapahtumiin enää palattu. Ylipäätään tuntui, että sarjan dramatiikka oli jossain pinnan alla, sitä ei korostettu ja sillä ei mässäilty. Kun jotain raskasta tapahtui, se oli osa arkea ja elämä jatkui taas seuraavassa jaksossa. Kerrassaan hämmentävää tyyneyttä.

Joululahjasuunnitelmilleni kävi köpelösti, mutta onneksi tv-arkistojen kätköissä odottaa vielä monta dramaattista käännettä ja ihan niitä tavallisiakin hetkiä tavallisten ihmisten elämästä. Rentoa joulua!

Vuonna 2018 Heikki ja Kaija julkaistiin pysyvästi katsottavaksi Areenaan.

Kommentit
 • Kuka kirjoittaa elämäntarinasi?

  Elämäntarinamme on sosiaalinen luomus.

  Mitkä ovat elämäsi avainkohtaukset, jotka määrittelevät sinua? Ketkä ovat eniten vaikuttaneet elämääsi positiivisesti entä negatiivisesti? Muun muassa näiden kysymysten kautta voi hahmottaa elämäntarinaansa. Mutta mikä on merkityksellistä ja millainen on hyvä tarina? Sen opimme toisiltamme ja yhteisistä tarinoista.

 • Yle Areenan ennakkokatselussa Pirjo ja Uusi päivä

  Kaksi suosikkisarjaa tarjolla nyt kirjautuneille käyttäjille

  Kaksi suosikkisarjaa on nyt katsottavissa ennakkoon Yle Areenassa kirjautuneille käyttäjille. Julkaisimme keskiviikkona uuden, järjestyksessään toisen tuotantokauden suositusta Pirjo-sketsisarjasta.

 • Ystävyyttä ja hämäräbisneksiä Areenassa – kuusi asiaa, jotka yhdistävät kasarin ja ysärin seikkailusarjoja

  Kuusikko ja kuoleman varjot sekä muut sarjat Areenassa.

  Kalakukkoreseptin ryöväävät rosvot, huumerahojen perässä oleva prätkäjengi ja muut hämäräbisnekset houkuttelevat lapsia ja nuoria selvittämään rikoksia. Yhdeksän kesäistä jännitysohjelmaa on julkaistu nyt Areenaan ja ne ovat katsottavissa vähintään vuoden ajan. Listasimme kuusi asiaa, jotka yhdistävät näitä seikkailuja.

 • Areenan käyttö jatkaa kasvuaan

  Areenan käyttö on vuoden aikana kasvanut kovaa vauhtia

  Kesän lähestyessä on hyvä tilaisuus katsoa, miten Areenan käyttö on kehittynyt. Ja kehitystä selvästi on. On ilo huomata, että suomalaiset ovat ottaneet Areenan aiempaa aktiivisempaan käyttöön monilla eri laitteilla. Areena on edelleen Suomen arvostetuin verkkopalvelu ja suositumpi kuin esimerkiksi kansainvälinen suoratoistojättiläinen Netflix.