Hyppää pääsisältöön

Kirurgian historiaa

Kirurginveitsi. Kuva: Juha-Pekka Inkinen/Yle.

Kirurgian historiaan liittyy kolme lääketieteen aluetta: puudutus, aseptiikka ja antiseptiikka sekä verensiirrot. Kirurgia oli pitkään taistelua kipua vastaan. Nykyään leikkaukset ovat käytännössä kivuttomia.

Tietolaatikko

Anestesia - kivunpoisto toimenpiteen ajaksi
Narkoosi - nukutus
Rh-tekijä – reesustekijä jolla jaotellaan veriryhmät
Skalpelli - kirurgiveitsi
Telekirurgia – kirurginen simulaatio jossa mukana mm. robotit

Tieteen saavutukset ja lääketieteen kehitys ovat mullistaneet kirurgian. Toipuminen leikkauksista on vuosien myötä nopeutunut. Moni entisajan kuolemansairaus on nykyään helppo parantaa ja tulevaisuus tuo entistä tehokkaampia hoitokeinoja. 

Tulevaisuuden toiveet kohdistuvat kantasolututkimukseen ja telekirurgiaan, jonka keinoin lääkärit voivat leikata potilaita tuhansien kilometrien takaa.

Taistelu kipua vastaan

Vielä runsaat 150 vuotta sitten vähäinenkin kirurginen toimenpide oli potilaalle kauhistus ja kirurgia oli verrattavissa kidutukseen. Monet parturi-parantajat harrastivat työnsä ohella 1700-luvulle asti kirurgiaa. Leikkaukset, hampaanpoistot ja amputoinnit tehtiin nopeasti, mutta ilman puudutusta. Yli puolet leikkauspotilaista kuoli verenhukkaan tai haavatulehdukseen.

Puudutus alkoi kehittyä 1800-luvulla. Aluksi kivun lievittämiseen ei ollut tehokkaita ja turvallisia keinoja. Lääkärit käyttivät oopimia, mutta sen annostelu oli hankalaa ja sivuvaikutukset arvaamattomia. 

Sitten oopimiusta eristettiin morfiini, joka oli käytetyimpiä kivunlievittäjiä 1800-luvulla Sigmund Freud ehdotti yhtenä ensimmäisistä kokaiinia silmän puudutukseen leikkauksessa. Freudin ystävä, itävaltalainen Karl Koller puudutti potilaan silmän leikkausta varten vuonna 1884. Kokaiinia alettiin pian käyttää muussakin pikkukirurgiassa.

Kohti kivuttomia leikkauksia

Narkoosin ensiaskeleet otettiin 1840-luvulla. Aluksi nukutukseen käytettiin eetteriä. Paikallispuudutukseen kokeiltiin ilokaasua. Puudutuksen kehittyessä kirurginen hoito edistyi. Nykylääkäreillä on käytössään noin 100 puuduttavaa ainetta, joita voi antaa potilaalle joko suonensisäisesti tai hengitysilmassa.

Kirurgiassa kivunlievitys  jaetaan kolmeen pääalueeseen yleis-, paikallis- ja aluepuudutukseen. Aluepuudutusta alettiin käyttää 1900-luvun alussa. Anestesia vaikutti suuresti kirurgian kehitykseen, mutta operaatioiden jälkeiset tulehdukset olivat niin yleisiä, että niiden pelossa potilaat turvautuivat leikkausiin vasta viimeisinä hätäkeinoina.

Aseptiikka ja antiseptiikka

Aseptiikka tarkoittaa pieneliöiden poissaoloa ja antiseptiikka niiden vähentämistä lämmöllä tai kemiallisilla aineilla. Molempia tarvitaan, jotta kirurgiset toimenpiteet ovat  mahdollisimman turvallisia. Ajatus mikrobien välttämisestä on suhteellisen uusi.

Ennen 1900-lukua ei vielä tiedetty, että pieneliöt välittävät tauteja. Tuohon aikaan yli puolet leikkauspotilaista kuoli tulehduksiin. Lapsivuodenkuume koitui monen äidin kohtaloksi 1840-luvulla. Kun käsiä alettiin desinfioida ennen siirtymistä synnytyssaliin, vähenivät lapsivuodekuolemat jyrkästi.

Vuonna 1865 alettiin puhdistaa haavoja ja steriloida kirurgisia välineitä fenolilla. Fenoli vähensi selvästi leikkausten jälkeisiä kuolemia. Desinfiointimenetelmät  levisivät ympäri Eurooppaa ja pelastivat miljoonien henkiä.  Nykyisin on käytössä useita antiseptisiä aineita.

Nykyään kirurgit  käyttävät suojavaatteita ja instrumentit steriloidaan kuumalla höyryllä. Myös leikkaussali steriloidaan.

Verensiirrot

Veriryhmät ja niiden immunologiset yhteensopivuudet löydettiin 1900-luvun vaihteessa. Vuonna 1940 löytyi veren rh-tekijä. Siitä lähtien verensiirtoja tehtiin turvallisemmin ja verenhukasta johtuvat kuolemat vähenivät.

Sairaalahygienian vuoksi maski ja suojapäähine. Kuva: Ludovic di Orio/Goodshoot.com

Sairaalahygienian vuoksi maski ja suojapäähine. Kuva: Ludovic di Orio/Goodshoot.comSairaalahygienian vuoksi maski ja suojapäähine. Kuva: Ludovic di Orio/Goodshoot.com

Kääntäjä: Tatu Tiihonen. Tuotanto: Didavision, Juan Romay. Vuosi: 2005.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Savuton Suomi ulottuu koteihin – mihin asukkaan pitää varautua?

  Taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeelle.

  Suomesta halutaan savuton vuoteen 2030 mennessä. Valtionhallinnon kunnianhimoinen tavoite näkyy jo tänä vuonna taloyhtiöissä, kun tupakointikieltoa voidaan hakea asunnon parvekkeelle tai jopa asunnon sisätiloihin. Tupakointikieltoa haetaan kunnalta yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Kunta voi määrätä kiellon, vaikka asunnoissa ei tupakoida.

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

  Pienelläkin rahasummalla pääsee sijoittamisen alkuun

  Oletko harkinnut sijoittamista? Kannattaako sijoittaa rahastoihin vai pörssiosakkeisiin? Milloin kannattaa ostaa, milloin myydä? Miten hoituu verotus? Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle.

 • Kuningaskuluttaja: Testaa, oletko taitava toriostaja

  Torilla hinnat saa ilmoittaa toisin kuin kaupassa.

  Torikaupassa marjojen ja vihannesten hinnat saa ilmoittaa tilavuuden mukaan, toisin kuin tavallisessa kaupassa. Nippuina myytävien vihannesten kilohintaakaan ei tarvitse kertoa. Käytössä on myös mittayksiköitä, joihin marketeissa ei törmää. Tunnetko nämä torikaupan perinteiset mitat ja vakiintuneet tavat?

 • Kuntavaalit - 10 kiinnostavaa faktaa

  Mistä kuntavaaleissa oikein äänestetään?

  Mistä kuntavaaleissa äänestetään? Eivätkö maakunnat kaappaa valtaa ja rahat? Katso kahden minuutin video ja lue kymmenen faktaa.

 • Oudot tunteet

  Mikä selittää omituiset kokemukset?

  Miksi jotkut ihmiset sylkevät mustan kissan nähdessään? Entä mistä syntyy déjà vu, kummallinen tuttuuden tunne? Oudot tunteet -sarjassa pohditaan näiden lisäksi myös mm. flow-tilaa, migreeniä, rakastumista, humalaa ja unihalvausta. Mikä selittää nämä monelle niin tutut, mutta omituiset kokemukset?

 • Tuliko riita juristin kanssa? — 5 väylää valittaa

  Kuluttajansuoja koskee myös lakipalveluita.

  Ostamaansa lakipalveluun tyytymätön kuluttaja on tenkkapoon edessä pohtiessaan, uskaltaako juristin kanssa ruveta riitelemään. Päätä joutuu raapimaan myös sen suhteen, mikä on oikea paikka valittaa. Lakipalveluita kuitenkin koskee samanlainen kuluttajansuoja kuin muitakin palveluita. Niistä voi valittaa ilmaiseksi kuluttajaviranomaisille tai asianajajia valvovaan Valvontalautakuntaan, kertoo Kuningaskuluttaja.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Kalliit kulissit

  Miten terveellä pohjalla rahankäyttösi on?

  Viisiosainen ohjelmasarja, joka haastaa nuoret laittamaan oman rahankäyttönsä terveelle pohjalle. Jokaisessa osassa kaksi yhdeksäsluokkalaista kahden nuoren paria saa tehtävän, jonka suoritusta kommentoi ihan oikea Martta.

 • Keisarit ja Suomi

  Venäjän keisarit kaukaisissa palatseissaan olivat Suomen suuriruhtinaita ja hallitsijoita yli sadan vuoden ajan. Vuonna 1808 Suomi oli Euroopan köyhimpiä maita, mutta keisareiden ajan päättyessä se oli saavuttanut Euroopan keskitason.

 • Miksi demokratia?

  10 kysymystä, miksi demokratia on tärkeää.

  Kuka hallitsee maailmaa? Onko hyviä diktaattoreita olemassa? Voiko terrorismi tuhota demokratian? Julkkikset, poliitikot ja tavikset eri puolilla maailmaa vastaavat kymmeneen demokratiaa koskevaan kysymykseen.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?