Hyppää pääsisältöön

Tony Halme kansanedustajana

Tony Halme (1963-2010) teki näyttävän uran ammattilaisnyrkkeilijänä, vapaapainijana ja showpainijana. Halme kokeili siipiään myös poliitikkona.

Tietolaatikko

Halme esiintyi elokuvissa Die hard - koston enkeli (1995) sekä Ponterosa (2001).
Elokuvaroolien lisäksi hän esiintyi myös laulajana ja levytti albumin Mestarit salilla (2001). Albumi sisälsi mm. hitit Viikinki, mä oon tällainen ja Painu pelle hiiteen.
Halme kirjoitti neljä kirjaa: Jumala armahtaa - minä en (1998), Tuomiopäivä (2001), Viikingin voimaopas (2003), Kovan päivän ilta (2003).

Helsinkiläissyntyinen Tony "Viikinki" Halme nousi suomalaisten tietoisuuteen Gladiaattorit-ohjelman kautta vuonna 1993.

Jo sitä ennen hän oli noussut showpainijana isoksi tähdeksi Japanissa.

Maaliskuussa 2003 Halme nousi eduskuntaan perussuomalaisten riveistä.

Halme oli puolueen ääniharava: hän sai vaaleissa 16 390 ääntä, mikä on enemmän kuin vaalit voittaneen keskustan silloisen puheenjohtajan Anneli Jäätteemäen äänimäärä.

Halmeen edustajakausi oli värikäs. Eduskuntasalissa hän keräsi suorapuheisuudellaan myös kiitosta, mutta yksityiselämä jatkui epävakaana.

Kesällä 2003 Halme laukaisi kotonaan pistoolin alkoholin ja amfetamiinin vaikutuksen alaisena, vaipui kolmeksi viikoksi koomaan ja sai pysyvän aivovamman.

Kotietsinnässä hänen luotaan löytyi laittoman aseen lisäksi huomattava määrä laittomia hormonivalmisteita. Seurauksena oli sakot sekä neljä kuukautta ehdollista vankeutta.

Tapauksen jälkeen Halme ilmoitti luopuneensa alkoholista ja tulleensa uskoon.

Kevättalvella 2006 juomisputki johti kuitenkin pitkään sairauslomaan. Alkukesästä hän palasi eduskuntaan hetkeksi. Marraskuussa 2006 uutisoitiin, että Halmeen edustajakausi on lopullisesti ohi.

Tammikuussa 2007 hänelle myönnettiin työkyvyttömyyseläke.

Lokakuussa 2009 Halme nousi jälleen otsikoihin käryttyään huumeista. Halme jäi kiinni poliisin ratsiassa ajettuaan amfetamiinin ja kokaiinin vaikutuksen alaisena. Kotietsinnässä löytyi amfetamiinia sekä laiton käsiase.

10. tammikuuta 2010 Halme löytyi kotoaan kuolleena. Oikeustieteellisen ruumiinavauksen mukaan Halme kuoli kaksi päivää ennen löytymistään, 8. tammikuuta. Kuolinsyy oli itseaiheutettu ampumavamma.

Teksti: Petra Himberg

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto