Hyppää pääsisältöön

Tony Halme kansanedustajana

Tony Halme (1963-2010) teki näyttävän uran ammattilaisnyrkkeilijänä, vapaapainijana ja showpainijana. Halme kokeili siipiään myös poliitikkona.

Tietolaatikko

Halme esiintyi elokuvissa Die hard - koston enkeli (1995) sekä Ponterosa (2001).
Elokuvaroolien lisäksi hän esiintyi myös laulajana ja levytti albumin Mestarit salilla (2001). Albumi sisälsi mm. hitit Viikinki, mä oon tällainen ja Painu pelle hiiteen.
Halme kirjoitti neljä kirjaa: Jumala armahtaa - minä en (1998), Tuomiopäivä (2001), Viikingin voimaopas (2003), Kovan päivän ilta (2003).

Helsinkiläissyntyinen Tony "Viikinki" Halme nousi suomalaisten tietoisuuteen Gladiaattorit-ohjelman kautta vuonna 1993.

Jo sitä ennen hän oli noussut showpainijana isoksi tähdeksi Japanissa.

Maaliskuussa 2003 Halme nousi eduskuntaan perussuomalaisten riveistä.

Halme oli puolueen ääniharava: hän sai vaaleissa 16 390 ääntä, mikä on enemmän kuin vaalit voittaneen keskustan silloisen puheenjohtajan Anneli Jäätteemäen äänimäärä.

Halmeen edustajakausi oli värikäs. Eduskuntasalissa hän keräsi suorapuheisuudellaan myös kiitosta, mutta yksityiselämä jatkui epävakaana.

Kesällä 2003 Halme laukaisi kotonaan pistoolin alkoholin ja amfetamiinin vaikutuksen alaisena, vaipui kolmeksi viikoksi koomaan ja sai pysyvän aivovamman.

Kotietsinnässä hänen luotaan löytyi laittoman aseen lisäksi huomattava määrä laittomia hormonivalmisteita. Seurauksena oli sakot sekä neljä kuukautta ehdollista vankeutta.

Tapauksen jälkeen Halme ilmoitti luopuneensa alkoholista ja tulleensa uskoon.

Kevättalvella 2006 juomisputki johti kuitenkin pitkään sairauslomaan. Alkukesästä hän palasi eduskuntaan hetkeksi. Marraskuussa 2006 uutisoitiin, että Halmeen edustajakausi on lopullisesti ohi.

Tammikuussa 2007 hänelle myönnettiin työkyvyttömyyseläke.

Lokakuussa 2009 Halme nousi jälleen otsikoihin käryttyään huumeista. Halme jäi kiinni poliisin ratsiassa ajettuaan amfetamiinin ja kokaiinin vaikutuksen alaisena. Kotietsinnässä löytyi amfetamiinia sekä laiton käsiase.

10. tammikuuta 2010 Halme löytyi kotoaan kuolleena. Oikeustieteellisen ruumiinavauksen mukaan Halme kuoli kaksi päivää ennen löytymistään, 8. tammikuuta. Kuolinsyy oli itseaiheutettu ampumavamma.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto