Hyppää pääsisältöön

Muni maailmani, muni kertoi hienon tarinan Einarista, vaarista ja kanasta

Matti Ijäksen koskettavan kertomuksen keskiössä ovat poika, vaari sekä kana, jonka munittaminen vaatii yllättäviä ponnistuksia. Lastendraama valmistui vuonna 1979.

Einarilla (Kristian Laiho) on lemmikkinään kana nimeltä Römppänen. Römppäsen tehtävä on tuottaa maailmaan muna, sillä ilman munaa ei voi tehdä lettuja.

Einari pitää kovasti vaaristaan. Vaarin (Esko Pesonen) kanssa lettujakin on tehty usein. Vaari on sairastunut vakavasti ja sairaalassa.

Eräänä yönä Römppänen vihdoin munii. Lettutaikinaa ei kuitenkaan tehdä, vaan Römppänen alkaa hautoa munaa. Asiasta on kerrottava vaarille.

Draaman muissa rooleissa nähdään Marjukka Arasola Einarin äitinä, Markku Blomqvist hänen isänään ja Olavi Levula hänen opettajanaan. Johanna Mustonen esitti neuvontaneitiä.

Elokuva sai valmistuessaan erikoispalkinnon Tampereen elokuvajuhlilla.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto