Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Hammasmurhaaja

Elokuussa 1980 erästä itähelsinkiläistä perheenisää epäiltiin osalliseksi vaimonsa kuolemaan. Mies kuitenkin vapautettiin epäilyistä, mutta vuosia myöhemmin juttua alettiin tutkia uudellen. Perheenisän menneisyydestä alkoi paljastua asioita, joita oli syytä tutkia tarkemmin.

Vuonna 1990 hälytyskeskukseen otti yhteyttä nuori henkilö, joka pyysi poliisia tutkimaan uudelleen kymmenen vuotta aiemmin sattuneen kuolemantapauksen. Soittaja epäili tapahtuneeseen liittyvän rikoksen.

Elokuussa 1980 poliisi sai oli saanut hälytyksen itähelsinkiläiseen asuntoon, jossa käytettiin usein alkoholia ja perheenisän tiedettiin olevan aika ajoin väkivaltainen. Poliisia vastassa oli ollut 37-vuotias aviomies osoitti poliisille vaatehuoneessa makaavan puolialastoman naisen ruumiin. Nainen oli miehen 36-vuotias vaimo, joka oli osittain kääritty villamattoon ja häneltä oli puuttunut yksi etuhammas. Tuolloin poliisi päätyi tutkimuksissaan siihen, että nainen oli kuollut vammoihin, jotka hän oli saanut kaatuillessaan humalassa.

Kun tutkinta aloitettiin uudelleen, aviomies kutsuttiin kuulusteltavaksi. Mies kertaili kohtalokkaan illan tapahtumia. Hänen mukaansa nainen kaatui kylpyhuoneessa ja löi päänsä kylpyammeen reunaan.

Myös naapureita ja lapsia kuulusteltiin. Kävi ilmi, että mies oli pahoinpidellyt vaimoaan pitkin iltaa. Lapset olivat vaatineet isää lopettamaan, mutta mies oli jatkanut hakkaamista ja potkimista. Uusissa kuulusteluissa mies lopulta myönsi aiheuttaneensa vaimonsa kuoleman ja irrottaneensa tältä hampaan. Hän saikin tästä syystä lisänimen "Hammasmurhaaja".

Poliisi oli kuullut myös naapurinrouvaa, jonka mies oli ollut läheisissä tekemisissä surmasta epäillyn naapurinmiehen kanssa. Poliisin tarkkanäköiseksi ja jämptiksi kuvaama nainen kertoi myös poliisille, miten hänen miehensä ja perheen koira olivat kuolleet Helsingin Kivinokassa sijaitsevan mökin rajussa palossa vuonna 1986. Asia oli vaivannut naista vuosia, ja hän pyysikin poliisia tutkimaan asiaa uudelleen.

Kivinokassa oli 1980-luvun puolivälin jälkeen sattunut poikkeuksellisen paljon mökki- ja varastopaloja. Paloissa oli kuollut myös ihmisiä kaikkiaan neljä, jotka itähelsinkiläinen perheenisä oli tuntenut. Poliisilla oli nyt syytä epäillä miehen osuutta kaikkiin kuolemantapauksiin.