Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Hammasmurhaaja

Elokuussa 1980 erästä itähelsinkiläistä perheenisää epäiltiin osalliseksi vaimonsa kuolemaan. Mies kuitenkin vapautettiin epäilyistä, mutta vuosia myöhemmin juttua alettiin tutkia uudellen. Perheenisän menneisyydestä alkoi paljastua asioita, joita oli syytä tutkia tarkemmin.

Vuonna 1990 hälytyskeskukseen otti yhteyttä nuori henkilö, joka pyysi poliisia tutkimaan uudelleen kymmenen vuotta aiemmin sattuneen kuolemantapauksen. Soittaja epäili tapahtuneeseen liittyvän rikoksen.

Elokuussa 1980 poliisi sai oli saanut hälytyksen itähelsinkiläiseen asuntoon, jossa käytettiin usein alkoholia ja perheenisän tiedettiin olevan aika ajoin väkivaltainen. Poliisia vastassa oli ollut 37-vuotias aviomies osoitti poliisille vaatehuoneessa makaavan puolialastoman naisen ruumiin. Nainen oli miehen 36-vuotias vaimo, joka oli osittain kääritty villamattoon ja häneltä oli puuttunut yksi etuhammas. Tuolloin poliisi päätyi tutkimuksissaan siihen, että nainen oli kuollut vammoihin, jotka hän oli saanut kaatuillessaan humalassa.

Kun tutkinta aloitettiin uudelleen, aviomies kutsuttiin kuulusteltavaksi. Mies kertaili kohtalokkaan illan tapahtumia. Hänen mukaansa nainen kaatui kylpyhuoneessa ja löi päänsä kylpyammeen reunaan.

Myös naapureita ja lapsia kuulusteltiin. Kävi ilmi, että mies oli pahoinpidellyt vaimoaan pitkin iltaa. Lapset olivat vaatineet isää lopettamaan, mutta mies oli jatkanut hakkaamista ja potkimista. Uusissa kuulusteluissa mies lopulta myönsi aiheuttaneensa vaimonsa kuoleman ja irrottaneensa tältä hampaan. Hän saikin tästä syystä lisänimen "Hammasmurhaaja".

Poliisi oli kuullut myös naapurinrouvaa, jonka mies oli ollut läheisissä tekemisissä surmasta epäillyn naapurinmiehen kanssa. Poliisin tarkkanäköiseksi ja jämptiksi kuvaama nainen kertoi myös poliisille, miten hänen miehensä ja perheen koira olivat kuolleet Helsingin Kivinokassa sijaitsevan siirtolapuutarhamökin rajussa palossa vuonna 1986. Asia oli vaivannut naista vuosia, ja hän pyysikin poliisia tutkimaan asiaa uudelleen.

Kivinokassa oli 1980-luvun puolivälin jälkeen sattunut poikkeuksellisen paljon mökki- ja varastopaloja. Paloissa oli kuollut myös ihmisiä kaikkiaan neljä, jotka itähelsinkiläinen perheenisä oli tuntenut. Poliisilla oli nyt syytä epäillä miehen osuutta kaikkiin kuolemantapauksiin.

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.