Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Hammasmurhaaja

Elokuussa 1980 erästä itähelsinkiläistä perheenisää epäiltiin osalliseksi vaimonsa kuolemaan. Mies kuitenkin vapautettiin epäilyistä, mutta vuosia myöhemmin juttua alettiin tutkia uudellen. Perheenisän menneisyydestä alkoi paljastua asioita, joita oli syytä tutkia tarkemmin.

Vuonna 1990 hälytyskeskukseen otti yhteyttä nuori henkilö, joka pyysi poliisia tutkimaan uudelleen kymmenen vuotta aiemmin sattuneen kuolemantapauksen. Soittaja epäili tapahtuneeseen liittyvän rikoksen.

Elokuussa 1980 poliisi sai oli saanut hälytyksen itähelsinkiläiseen asuntoon, jossa käytettiin usein alkoholia ja perheenisän tiedettiin olevan aika ajoin väkivaltainen. Poliisia vastassa oli ollut 37-vuotias aviomies osoitti poliisille vaatehuoneessa makaavan puolialastoman naisen ruumiin. Nainen oli miehen 36-vuotias vaimo, joka oli osittain kääritty villamattoon ja häneltä oli puuttunut yksi etuhammas. Tuolloin poliisi päätyi tutkimuksissaan siihen, että nainen oli kuollut vammoihin, jotka hän oli saanut kaatuillessaan humalassa.

Kun tutkinta aloitettiin uudelleen, aviomies kutsuttiin kuulusteltavaksi. Mies kertaili kohtalokkaan illan tapahtumia. Hänen mukaansa nainen kaatui kylpyhuoneessa ja löi päänsä kylpyammeen reunaan.

Myös naapureita ja lapsia kuulusteltiin. Kävi ilmi, että mies oli pahoinpidellyt vaimoaan pitkin iltaa. Lapset olivat vaatineet isää lopettamaan, mutta mies oli jatkanut hakkaamista ja potkimista. Uusissa kuulusteluissa mies lopulta myönsi aiheuttaneensa vaimonsa kuoleman ja irrottaneensa tältä hampaan. Hän saikin tästä syystä lisänimen "Hammasmurhaaja".

Poliisi oli kuullut myös naapurinrouvaa, jonka mies oli ollut läheisissä tekemisissä surmasta epäillyn naapurinmiehen kanssa. Poliisin tarkkanäköiseksi ja jämptiksi kuvaama nainen kertoi myös poliisille, miten hänen miehensä ja perheen koira olivat kuolleet Helsingin Kivinokassa sijaitsevan siirtolapuutarhamökin rajussa palossa vuonna 1986. Asia oli vaivannut naista vuosia, ja hän pyysikin poliisia tutkimaan asiaa uudelleen.

Kivinokassa oli 1980-luvun puolivälin jälkeen sattunut poikkeuksellisen paljon mökki- ja varastopaloja. Paloissa oli kuollut myös ihmisiä kaikkiaan neljä, jotka itähelsinkiläinen perheenisä oli tuntenut. Poliisilla oli nyt syytä epäillä miehen osuutta kaikkiin kuolemantapauksiin.

 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto